TEHNO SAVJETI

Što kad se iPhone 'guši'? Isprobajte ove korisne trikove

01.04.2022 u 07:50

Bionic
Reading

Ako vam polako nestaje prostora na iPhoneu, postoji nekoliko vrlo jednostavnih načina na koje ga možete osloboditi

Prije nego što se bacite na oslobađanje megabajta na iPhoneu vrijedi provjeriti što točno na njemu zauzima toliko puno mjesta, piše Verge.

Prije svega - provjera

Provjerite što zauzima toliko puno mjesta odlaskom u postavke i biranjem stavke General te pritiskom na iPhone Storage, odnosno zapremninu. Tamo ćete vidjeti korisnu listu datoteka, slika i videa te, konačno, aplikacija koje proždiru vaš slobodan prostor. Cilj vam je pri brisanju osloboditi bar 2 GB prostora kako biste imali dovoljno mjesta za nove aplikacije i fotografije.

Pohranite fotografije i videa pomoću usluge za arhiviranje u oblaku

Vrlo je vjerojatno da ćete nakon pregleda zapremnine otkriti da fotografije i videa zauzimaju velik postotak sveukupnog prostora na smartfonu. Ako te podatke želite zauvijek izbrisati, pohranite ih prvo u oblak poput Appleova iClouda. Na ovaj ćete način i dalje sačuvati sjećanja prije nego što ih izbrišete s telefona.

Vodite računa o tome da zapremnina iClouda u osnovi iznosi samo 5 GB, što znači da ćete (ako to želite) za ozbiljnije arhiviranje morati kupiti proširenje na 50 GB za 7,99 kuna mjesečno. Na raspolaganju su vam i drugi skuplji planovi ako vam treba puno više prostora.

Nakon što obrišete fotografije trebat ćete voditi računa o tome da ih Apple čuva u košu trideset dana nakon brisanja, što znači da ako tražite više slobodnog prostora, morate ući u Albume i pronaći stavku Recently Deleted (nedavno izbrisano). Tamo birajte tipku za biranje (Select) u gornjem desnom kutu ekrana i Delete all kako biste sve izbrisali.

Također možete narediti iPhoneu da sprema manje fotografije, a da veće pohranjuje u iCloudu. U postavkama idite na Photos i uključite stavku za optimizaciju zapremnine (Optimize iPhone Storage).

Izbrišite fotografije koje ste primili i poslali drugima

Ako nemate vremena za biranje onog što želite spremati na telefon ili u iCloud, već samo želite brz i jednostavan način oslobađanja malo prostora, idite na pregled velikih privitaka (Review Large Attachments) odmah ispod obojene trake na kojoj se vidi koliko mjesta zauzimaju aplikacije, fotografije i sustav. Tamo ćete vidjeti listu fotografija i videa koje ste primili i poslali unutar iMessagea. Možete ih obrisati pritiskom i povlačenjem prsta lijevo - nakon što vidite crvenu tipku za brisanje, pritisnite je.

Počnite s nekoliko slika na samom vrhu, a one vjerojatno zauzimaju najviše prostora.

Riješite se starih tekstualnih poruka

Kad smo već kod tekstualnih poruka, pritisnite na aplikaciju Messages i obrišite stare razgovore koji vam više ne trebaju. Ako tako želite, možete i narediti telefonu da briše jako stare poruke - idite u postavke, skrolajte do poruka i pritisnite na opciju u povijesti poruka pod imenom Keep Messages. Možete birati želite li da iPhone briše stare poruke nakon 30 dana, godine dana ili da ih jednostavno ne dira.

  • +6
iPhone 13 Pro - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Izbrišite aplikacije koje rijetko koristite

Kad pronađete malo vremena, definitivno biste trebali izbrisati ili 'istovariti' aplikacije koje više ne koristite. Apple pohranjuje podatke o tome kad ste zadnji put koristili neke aplikacije. Idite u postavke i pod General birajte iPhone Storage. Tamo možete izabrati želite li ovaj proces učiniti bržim ili sporijim.

Ako ne želite izgubiti sve podatke vezane uz aplikaciju, uvijek je možete 'istovariti' s uređaja (offload). Ovim ćete potezom pohraniti sve dokumente i podatke vezane uz aplikaciju. Sve što trebate napraviti je vratiti se u postavke, kliknuti na General i opet pritisnuti na iPhone Storage. Ondje birajte aplikaciju te stavku offload app.

Kad smo već kod toga, predlažemo da iPhone sve ovo radi automatski, što možete aktivirati odlaskom u postavke i klikom na stavku - Offload Unused Apps.