TEHNO SAVJETI

Ne možete uključiti iPhone? Evo što možete pokušati prije servisera

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 22.03.2022 10:56
  • Objavljeno 22.03.2022 u 08:37
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Prilično je frustrirajuće kada svoj skupo plaćen pametni telefon ne možete upogoniti kako biste ga koristili za sve bi vam moglo pasti na pamet. Prije no što se obratite serviseru isprobajte ove trikove

To što ne možete uključiti vaš iPhone ne znači da ga odmah morate odnijeti u servis (i platiti tko zna koliko za popravak).

Donosimo pregled savjeta što možete sami pokušati poduzeti da biste ga vratili u uporabno stanje.

1. Pustite neka se iPhone ohladi

Više je razloga zbog kojih bi se mogao pregrijati. Možda ste ga predugo ostavili izloženog izvoru topline, možda nešto ne štima s hardverom ili softverom... Što god bio razlog, iPhone će se u slučaju pregrijavanja najvjerojatnije isključiti.

Ako imate razloga misliti da je to problem, pričekajte dok se iPhone ne ohladi dovoljno kako bi mogao normalno funkcionirati.

Odložite ga na suho i hladno mjesto, dalje od izvora topline. Nemojte ga stavljati u hladnjak ili pod klima-uređaj jer ga tako možete oštetiti.

  • +8
  • +5

Apple iPhone SE

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

2. Napunite iPhone

Ako ste eliminirali pregrijavanje kao mogući problem, pokušajte iPhone staviti na punjenje. Moguće je da je razina kapaciteta baterija pala ispod razine potrebne kako bi pametni telefon mogao napraviti ono što tražite od njega. Razmjerno kratko punjenje riješit će problem.

3. Provjerite kabel Lightning

Imate li posla s neispravnim kabelom, punjenje iPhonea neće biti moguće. Vaš bi vam mobitel trebao prikazati poruku Insert Lightning Cable ako nešto nije u redu.

Pogledajte ima li vidljivih oštećenja na kabelu. Provjerite radi li kako treba s drugim kompatibilnim uređajima, kao i radi li s drugim kabelima. Moguće je, naime, da je problem u vašem konektoru.

Ako je kabel neispravan, morat ćete nabaviti novi. Stari nemojte baciti, već ga odnesite u reciklažni centar jer sadrži materijale poput aluminija i bakra, koje je moguće reciklirati.

4. Prisilno ponovno pokrenite iPhone

Vaš se iPhone ne uključuje jer je zapeo u petlji u kojoj se stalno pokreće sam od sebe? Pokušajte ga prisilno pokrenuti. Točan postupak ovisi o tome koji model iPhonea imate pa provjerite koji se odnosi na vaš.

Nakon prisilnog ponovnog pokretanja instalacija operativnog sustava iOS može popraviti samu sebe i pritom možda riješiti problem koji vas je mučio.

5. Ponovno postavite iPhone putem iTunesa ili Findera

Spojite iPhone s Macom ili PC-jem. Ako je računalo prepoznalo mobitel, napravite sigurnosnu kopiju (backup) iPhonea. Nakon toga pokušajte nadograditi softver tako što ćete kliknuti Update.

Ako već koristite najnovije izdanje operativnog sustava iOS, kucnite Restore iPhone kako biste ga ponovno instalirali. Ako računalo ne prepoznaje mobitel, pokrenite način rada Recovery za vaš iPhone.

Kad to učinite, program Finder ili iTunes trebao bi prepoznati vaš iPhone i omogućiti vam pokretanje značajke Restore iPhone. Tako ćete ponovno instalirati iOS, ali i izgubiti sve podatke koje niste pohranili.

6. Zamijenite bateriju iPhonea

Moguće je da ne možete pokrenuti iPhone zato što je baterija prestala raditi. To možete riješiti ugradnjom nove. Ako je uređaj još pod jamstvom, sjetite se iskoristiti ga.

7. Odnesite iPhone na servis

Ako ne možete uključiti iPhone i ništa od dosad navedenog nije pomoglo, potražite pomoć stručnjaka. Cijena popravka ovisit će o prirodi kvara, piše Make Use Of.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!