INTERNET STVARI

Što je to točno pametni termostat i kako utječe na vašu potrošnju?

25.08.2019 u 07:53

Bionic
Reading

Pametni termostat je korak prema naprijed u odnosu na termostat s programom kojeg je lakše pratiti, regulirati, a ponešto zna i napraviti sam

Zbog čega su pametni termostati svakim danom sve popularniji? Kako stvari stoje, mnogi ljudi ih prije svega biraju zbog elegantnog izgleda i potencijalne uštede. Oni su učinkovitiji, jednostavniji za korištenje te što je najvažnije - možete njima upravljati na licu mjesta ili pomoću aplikacije za smartfone. No krenimo mi redom - recimo prvo što je zapravo pametni termostat.

Riječ je o uređaju kojeg se kontrolira telefonom, tabletom, pametnim zvučnikom ili bilo kojim drugim internetom povezanim uređajem. Pametni termostati u pravilu omogućavaju uređivanje plana za postavke grijanja u stanu, a moguće ih je uključiti u razne druge sustave automatizacije doma.

Hi-TECH i ZDRAvlje

Evo kako Internet stvari pomaže oboljelima od raka, dijabetesa, astme, depresije...

Pogledaj galeriju

Ovisno o tome koliko koštaju, modeli mogu pružati niz različitih značajki poput učenja korisničkog ponašanja - oni prate korisnikove navike i prema tome formiraju program grijanja, odnosno hlađenja. Velik broj termostata također ima sustav za analizu, što znači da vlasnika mogu obavijestiti kada je vrijeme za servis, standardno održavanje ili popravak. Neki modeli čak mogu izračunati potrošnju energije.

Kako rade pametni termostati?

Pametni termostati rade slično kao standardni termostati. Oni koriste temperaturu okoliša kako bi odredili kada je vrijeme za paljenje grijanja ili hlađenja. U pravilu rade kao prekidač za svjetlo samo što umjesto pritiska prsta koriste temperaturu okoline. Kada korisnik odredi željenu temperaturu, klimatski uređaj ili bojler će raditi sve dok temperatura okoliša ne bude jednaka onoj zadanoj te će se u tom trenu isključiti.

Pametni termostati rade vrlo slično, s time da su spojeni na kućnu bežičnu mrežu, što znači da ih se može kontrolirati pomoću Wi-Fija, odnosno putem drugih uređaja poput računala, smartfona ili kućnog asistenta.

Smanjena potrošnja

Pametni termostati štede novac tako da hlade ili griju prostor isključivo ako to moraju. Značajke poput učenja, uređivanja rasporeda, geofencinga, dijagnoze problema sa sustavom ili podsjetnika za održavanje doprinose učinkovitosti sustava. Senzori za pojedine sobe također mogu smanjiti potrošnju grijanjem i hlađenjem specifičnih mjesta u kući.

Pametni termostat protiv programiranog termostata

Termostat sa značajkom programiranja korisniku omogućava da ubaci raspored grijanja ili hlađenja, dok pametni termostat dozvoljava programiranje postavki putem Wi-Fija, kao i aktivaciju naprednih značajki i funkcija koje smo već nekoliko puta spomenuli.