TEHNO SAVJETI

Što je to brzo pokretanje Windowsa 10 i zašto ga je bolje ugasiti?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 15.03.2021 15:41
  • Objavljeno 15.03.2021 u 15:40
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: Panos Sakalakis

Brzo pokretanje ili 'Fast Startup' korisna je značajka koja ubrzava pokretanje osbnog računala s instaliranim sustavom Windows. U nekim slučajevima, doduše, htjet ćete ju deaktivirati

Windows Fast Startup ili 'brzo pokretanje', kao što i samo ime nalaže, računalu sa operativnim sustavom Windows omogućava brže učitavanje. Značajka je premijeru doživjela 2016. kao dio Windowsa 8, a do danas smo ju mogli susresti u svim naknadnim verzijama popularnog OS-a, uključujući i Windows 10.

Brzo pokretanje vrlo je često automatski aktiviran sa strane proizvođača računala, što znači da velik broj korisnika za njega vjerovatno ni ne zna.

Što je to 'Fast Startup'?

Brzo učitavanje je ubrzani proces pokretanja PC-ja u Windowsima. Uštedit će vam vrijeme koje biste proveli čekajući da se sustav pokrene u uobičajenom načinu rada, objašnjava Makeuseof.

Kako funkcionira?

Brzo pokretanje ključ uspjeha skriva u gašenju Windowsa. Umjesto da ugasi računalo i zatvori sve programe, PC 'hibernira' i na sljedećem pokretanju samo nastavlja rad od točke gdje je stao - ovaj način pokretanja često nosi ime 'hibridno gašenje'.

Kao što smo već spomenuli, brzo pokretanje je automatski aktivno na većini laptopa i stolnih PC-ja. Mnogi, doduše, savjetuju izbjegavanje načina rada ili deaktivaciju nakon što prvi put pokrenete računalo. Premda se radi o jako korisnoj značajki, brzo pokretanje ima nedostatke.

Brzo pokretanje, kao i hibernacija, radi tako da zatvara sve programe, no umjesto gašenja PC-ja, stavi ga u hibernaciju čime izbjegava ponovno pokretanje drivera, kernela i sličnih dijelova OS-a. Kad drugi put upalite računalo, ono će izaći iz hibernacije i dramatično ubrzati startanje. Negativni utjecaj brzog pokretanja uključuje nadogradnje koje za instalaciju ponekad traže potpuno gašenje sustava. Sustav pored toga pri brzom pokretanju zaključava tvrde diskove kojima nećete moći pristupiti ako koristite dual boot (na računalu imate instalirana dva operativna sustava).

Ako spadate među korisnike kojima bi gore navedeno moglo zasmetati, razmislite o isključivanju značajke.

Kako isključiti Fast Startup u Windowsima 10?

Premda je korisno, brzo pokretanje za Windows 10 nije za svakog. Evo kako ga možete isključiti.

U Startu napišite Control Panel i birajte aplikaciju. Kliknite nakon toga na Power Options i birajte Choose what the power button does - birate što radite tipkom za gašenje.

Kliknite na Change settings that are currently unavailable i maknite kvačicu s polja pored 'Turn on fast startup'. Kliknite na Save changes.

Ovim ćete učinkovito isključiti brzo pokretanje. Sljedeći put kad pokrenete računalo vaš PC će se pokrenuti bez Fast Startupa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!