MANJE ih je NEGO ŠTO MISLIMO

Facebook objavio istraživanje: Tko su zapravo covid antivakseri i koliko ih je?

15.03.2021 u 11:31

Bionic
Reading

Poznata društvena mreža Facebook obznanila je svoj stav o nepovjerenju prema cjepivima koji, za razliku od pokreta poput Qanona, 'ne zaslužuje blokadu'

Facebookovo istraživanje nepovjerenja u cjepivo otkrilo je da se iza svega nalazi mala skupina korisnika koji sudjeluju u velikom broju rasprava. Cilj im je obeshrabriti druge i potaknuti ih da se ne cijepe, prenosi Washington Post.

Oklijevanje i nepovjerenje u cijepljenje puno su starije pojave od društvenih mreža i koronavirusa te, prema izvješću WHO-a, mogu usporiti borbu protiv bolesti koje je moguće zaustaviti cjepivom. Antivakserski pokret, konkretno, možda nije u cijelosti kriv za 30-postotni porast slučajeva zaraze ospicama, s kojim se svijet suočava posljednjih nekoliko godina, makar je zasigurno pridonio tome.

Facebook je prošlog listopada zabranio oglase koji šire laži vezane uz cjepiva dok je u prosincu obećao da će micati objave koje šire dezinformacije o njemu. Stranica je također upozorila korisnike ako su došli u kontakt s lažnim informacijama te je poduzela korake da širi točne informacije o cjepivima.

Postovo istraživanje bavi se sivim područjem o kojem Facebook ne govori - poput svjedočenja ljudi koji su primili cjepivo te su doživjeli ekstremnije simptome nego što su očekivali. Komentari poput ovih pomogli bi boljem razumijevanju utjecaja cjepiva, no u istom trenu mogli bi obeshrabriti one koji ga se boje.

Ono što studija otkriva je opasnost koju su stručnjaci i mnogi kritičari Facebooka znali već odavno: glasine se šire Facebookom efektom eho komore - sadržaj koji stvara ovaj efekt ne krši njegova pravila, no s vremenom može metastazirati među grupama povodljivih korisnika. Ovoj tezi doprinosi i potvrda Facebookovih stručnjaka koji su zabilježili veliku povezanost QAnona i skupina koje ne vjeruju u dobrobiti cjepiva.

Glasnogovornica Facebooka Dani Lever u Vergeovom izvješću tvrdi da je kompanija surađivala s preko šezdeset zdravstvenih stručnjaka diljem svijeta te da je proučavala sadržaj povezan s cjepivom protiv Covida-19, naglasivši da Facebook redovito prati trendove koji su dio razgovora na platformi, poput glasanja, govora mržnje i golotinje, te da pomoću njih planira 'dodatno rafinirati svoje proizvode'.