NOVI STANDARD

Što je to 4K Ultra HD rezolucija i treba li vam u životu?

02.02.2016 u 16:02

Bionic
Reading

Što je zapravo 4K Ultra HD? Po čemu su televizori, monitori i pametni telefoni s ovom etiketom drukčiji od onih koji se hvale Full HD rezolucijom? Treba li nam uopće to ili je riječ o prolaznom trendu kao što su bili 3D televizori?

4K i Ultra HD dva su međusobno zamjenjiva termina koja se danas često čuju i vide na etiketama i popisima specifikacija televizora i monitora, a među većinom kratica, specifikacija i različitih standarda teško je na prvu loptu procijeniti je li riječ o značajnoj promjeni od starog standarda, novotariji upitnog trajanja ili nadolazećem standardu.

U stvarnosti, 4K rezolucija već se odavno uvukla u svijet filmova i serija, na kinematografska platna, a sada je i na pragovima naših dnevnih soba i dostupna u džepu. Kamere, pametni telefoni, televizijski sadržaj i igre – sve što ima ili treba zaslon već je zahvaćeno 4K Ultra HD standardom.

Mala tajna: 4K Ultra HD nema 4,000 piksela

Sama skraćenica označava zaokružen broj piksela koji broji jedan 4K Ultra HD zaslon po širini. Kako je ova rezolucija uzeta s kinematografskog platna, gdje je već neko vrijeme standard, te prenesena na zaslone monitora, televizora, a odnedavno čak i pametnih telefona, taj se broj nešto smanjio pa je stvarna rezolucija 3,840x2,160.

U praksi, to znači da svi pikseli iz dosadašnjih Full HD zaslona, kakve vjerojatno već imate, stanu u jednu četvrtinu 4K Ultra HD zaslona. Usporedimo li Full HD i 4K Ultra HD zaslon iste veličine, na potonjem je broj piksela višestruko gušći, što zajedno s činjenicom da se 4K Ultra HD sadržaj vrti brzinom od 30 okvira po minuti, čini sliku mnogo prirodnijom, boje dubljima, a kontraste oštrijima.

To ne vrijedi samo za sadržaj sniman u 4K tehnologiji, već i onaj koji već gledate na svojim Full HD zaslonima – filmove, serije, ali i fotografije s DSLR kamera koje nisu mogle zaživjeti u punom sjaju s dosadašnjim uređajima dobivaju novu dimenziju s ovim novim standardom.

CEA je za ovaj standard probala uvesti etiketu UHD (Ultra High Definition), a u zbrci dva pojma koji označavaju istu stvar, Sony je iskoračio s nazivom 4K Ultra HD koji je za njim preuzela većina proizvođača.

Treba li nam takva rezolucija?

Ova se rezolucija već neko vrijeme koristi u kinima, a nastala je zahvaljujući činjenici da je za filmove visoke produkcije bilo prilično bitno da dobro izgledaju svakom posjetitelju u kinu.

Tadašnji standard od 1080 piksela koji danas krasi naše televizore značio je da će gledatelji u prvih nekoliko redova kina ne samo iskriviti vratove, već i vidjeti film mnogo lošije i mutnije – nešto što ne želite ako ste uložili milijarde u produkciju. Pravilo je palca da za najbolju sliku trebate sjediti na udaljenosti koja je jedan i pol put veća od visine ekrana, što je gotovo nemoguće uzevši u obzir veličine kino platna danas.

Taj je problem riješen novim standardom – 4K UltraHD rezolucijom, a isto rješenje se pokazalo primjenjivim i u našim domovima. Dijagonale televizora koje možemo kupiti sve su veće, a naši dnevni boravci ne rastu da bismo se mogli dalje odmaknuti od televizora i ispoštovati pravilo jedne i pol visine.

Više piksela, manje sadržaja? Pogrešno!

Ne čudi onda što se 4K Ultra HD već neko vrijeme koristi kao standard snimanja filmova koji dospijevaju na filmska platna, no ni sadržaj za uređaje u našim dnevnim sobama više nije rijedak kao što je to prvotno bio slučaj.

Osim popularnih serija kao što su Daredevil, House of Cards i Breaking Bad, novih filmova koji su s platna sišli na manje ekrane ne izgubivši na rezoluciji, tu su i stara remasterirana remek djela poput Blade Runnera, pa čak i neke stare uspješnice poput Sam u kući za koje nikad nismo mislili da će nam trebati u najvišoj dostupnoj rezoluciji.

NASA koristi ovu tehnologiju kako bi dočarala ljepote svemira, a posljednji hit je snimka Sunca u 4K Ultra HD rezoluciji, a ni uređaji za snimanje 4K videa više nisu samo u rukama filmaša i znanstvenika – na tržištu su dostupne 4K UHD kamere, ali i pametni telefoni koji ovaj sadržaj mogu snimati i reproducirati. Štoviše, ova će se tehnologija uskoro pokazati iznimno korisnom na pametnim telefonima, koji nam već odavno služe za reprodukciju sadržaja, a malu dijagonalu svog zaslona kompenziraju upravo oštrinom slike.


Sljedeći televizor bit će vam 4K UltraHD

Prije par godina i uređaji i sadržaj s 4K Ultra HD tehnologijom možda su bili novotarija usporediva s 3D televizorima – željeli smo ih, ali smo bili svjesni da postoji dobra šansa da se nikad ne zadrže kao standard.

I dok je 3D tehnologija ušla u pokoji dom, ali nikad nije postala široko prihvaćena, 4K Ultra HD već je naveliko prisutna, cijene uređaja padaju kako standard postaje rašireniji, a postoji najbolja šansa da nam je svima sljedeći televizor, monitor, a s vremenom čak i mobitel 4K Ultra HD.

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji sa Sonyem kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.