NEMOJTE ČEKATI

Stiže važna sigurnosna zakrpa za Windows 10, instalirajte je odmah

13.03.2020 u 09:59

Bionic
Reading

Zakrpa bi trebala riješiti problem sigurnosnog propusta koji napadaču omogućava povezivanje s računalnim sustavima na daljinu i pokretanje zlonamjernog računalnog koda s administratorskim ovlastima

U Microsoftu su objavili softversku nadogradnju za sigurnosni propust otkriven u protokolu SMBv3. Učinili su to ranije nego što su namjeravali jer je propust u međuvremenu procurio u javnost.

Nadogradnja je dostupna u sklopu paketa za operativne sustave Windows 10 (izdanja 1903 i 1909) te Windows Server 2019 (također izdanja 1903 i 1909). Njome je popravljen propust CVE-2020-0796, otkriven u protokolu Server Message Block (SMB) korištenom za dijeljenje datoteka, pisača i drugih resursa, kao i interneta.

ljudska psihologija

Devet neobičnih kvaliteta posjeduju samo inteligentni ljudi. Jeste li i vi među njima?

Pogledaj galeriju

Zloraba propusta napadaču omogućava povezivanje s računalnim sustavima na daljinu i pokretanje zlonamjernog računalnog koda s administratorskim ovlastima.

Uslijed nesporazuma između Microsofta i pojedinih proizvođača antivirusnog softvera pojedinosti o propustu su procurile u javnost ranije nego što je bilo planirano.

Iz tih je tvrtki bilo stiglo upozorenje kako bi propust mogao biti upotrijebljen za razvoj računalnog crva koji se sam širi dalje i koji raspolaže sličnim arsenalom kao i zloglasne vrste zlonamjernog softvera WannaCry i NotPetya.

Stoga odmah nadogradite svoja računala i računalne sustave. Ako to niste u mogućnosti, iz Microsofta su stigli i prijedlozi kako smanjiti rizik, piše Tech Radar.