STIGLO UPOZORENJE

Pripazite! Više od milijardu smartfona s Androidom može biti hakirano

10.03.2020 u 11:40

Bionic
Reading

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja pokazali su kako je ogroman broj uređaja s Androidom izloženo riziku hakiranja zbog toga što više ne primaju redovne softverske sigurnosne nadogradnje

Skupina za zaštitu potrošača Which? objavila je kako oko 40 posto korisnika Android na svojima pametnim telefonima imaju starija izdanja koja više nisu podržana.

Prema Googleovim podacima, prošle godine više od 2,5 milijarde uređaja aktivno je koristilo Android. Starija izdanja softvera, općenito ona starija od dvije godine, često više ne dobivaju sigurnosne nadogradnje.

Tvrtke poput Googlea potiču korisnike na prijelaz na novija izdanja kako bi se zaštitili od prijetnji na kojemogu naići online. Apple i Google, proizvođači dva najpopularnija operativna sustava za smartfone, objavljuju nova izdanja svake godine, uz povremene manje nadogradnje kojima rješavaju eventualne dodatne probleme.

U istraživanju na koje se pozivaju u skupini Which? testirani su uređaji Motorole, Samsunga, Sonyja i LG-ja. U svima su pronađeni sigurnosni propusti koje bi hakeri mogli zlorabiti. Uređaji predstavljeni 2012. godine ili ranije - među kojima su i popularni modeli kao što su Samsung Galaxy S3 i Sony Xperia S - naročito su izloženi riziku.

Također su upozorili sve koji koriste izdanja Androida starija od 7.0 Nougat, objavljenog 2016. godine, kako bi trebali što prije prijeći na novije izdanje. Ako to nije moguće s uređajem kojeg koristite, trebali biste nabaviti novi.

U skupini Which? smatraju kako bi razdoblje softverske podrške trebalo dulje trajati te su pozvali vlasti na donošenje zakonske regulative koja bi proizvođače na to prisilila, piše Mirror.