TEHNO PREGLED

Stiže novo izdanje Appleovog operativnog sustava za iPhone, evo što trebate znati

12.09.2022 u 13:10

Bionic
Reading

Apple iOS 16 uskoro će postati dostupan svima, skupa s izdanjem operativnog sustava watchOS 9. Pogledajte najvažnije novitete koje donose

Apple će uskoro objaviti nadogradnje operativnog sustava iOS 16 za pametne telefone iPhone i watchOS 9 za pametne satove, s više novih značajki.

Nadogradnje su najavljene tijekom Appleove konferencije namijenjene razvojnim programerima u lipnju ove godine. Moći će ih preuzeti vlasnici svih modela od iPhonea 8 i novijih, odnosno satova Apple Watch od serije 4 i novije.

  • +13
iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Kako biste ih preuzeli, otvorite aplikaciju Settings na iPhoneu pa zatim kucnite General i Software Update. Ako su dostupne kucnite Install, potvrdite da to želite i ponovno pokrenite uređaj. Instalacija je također moguća putem računala Mac i onih s operativnim sustavom Windows.

Za instalaciju operativnog sustava watchOS 9 potrebno je imati iPhone 8 ili noviji, s iOS-om 16.

Evo što novo donose ova dva operativna sustava.

iOS 16

Novi izgled zaključanog zaslona

Dizajn zaključanog zaslona od sad će omogućiti znatno više prilagodbe vašim potrebama i željama, kao i ponuditi drukčiji način prikaza obavijesti. Po početnim postavkama prikazivat će datum, sat i više widgeta pri vrthu, dok će obavijesti biti pri dnu zaslona.

Moći ćete promijeniti font i boju sata, dodati prikaz drugih informacija i prilagoditi pozadinski sliku (wallpaper) s 3D efektom.

Aktivnosti koje se odvijaju uživo, poput reprodukcije glazbe ili pikaza sportskih rezultata, bit će iznad ostalih obavijesti pri dnu zaslona.

Moći ćete također imati više zasebnih zaključanih zaslona - primjerice, jedan za posao, drugi za privatni život.

Dodani su i posebni filteri pomoću kojih možete smanjiti broj poruka i obavijesti koje primate.

Passkeys

Digitalne ključeve potvrđene prepoznavanjem lica ili otiskom prsta na iPhoneu bit će moguće koristiti umjesto lozinke za logiranje u web odredišta, aplikacije i servise.

Funkcionirat će i na proizvodima koji nisu Appleovi, poput pametnih televizora, gdje će trebati skenirati QR kod iPhoneom i potom biometrijski potvrditi logiranje.

Sinkronizira ih se korištenjem servisa iCloud Keychain, pa je moguće do njih doći ako izgubite ili potrgate svoj iPhone.

Uređivanje poruka i vraćanje e-pošte

Poslane poruke bit će moguće urediti ili ukloniti u roku od 15 minuta ako ste ih, recimo, poslali na krivu grupu. Poruke će također biti moguće označiti kao nepročitane, baš kao što je to slučaj s e-poštom

Pretraživanje u aplikaciji Mail je poboljšano, a možete i otkazati slanje e-pošte deset sekundi nakon što ste stisnuli Send. Dobit ćete i upozorenje ako ste, primjerice, zaboravili prikačiti privitak ili dodati primatelja.

Automatsko uklanjanje objekata iz slika

Bit će moguće kopirati objekte u prvom planu slika i potom ih prebaciti u druge aplikacije, dokumente i poruke, odnosno podijeliti ih s njima. Uvedene su i mogućnosti istovremenog tipkanja i diktiranja, kao i dodavanja emojija glasom.

Aplikacija za prijevod moći će biti korištena za prijevod teksta uživo ili pronalaženje teksta u fotografijama.

Brže sigurnosne nadogradnje

Sigurnosne nadogradnje su razdvojene od ostalih, pa bi trebale brže stizati do vaših uređaja.

WatchOS 9

Nova i osvježena lica sata

Nova lica sata i preuređena dosadašnja Apple Watch dobio je tri nova lica sata - Metropolitan, Playtime i Lunar - dok je za Astronomy osvježen izgled i dodana mogućnost postavljanja pozadina u boji.

  • +22
Apple Watch 8 i novi Apple Watch SE Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Obavijesti više neće zauzimati zaslon dok ga aktivno koristite već će se pojavljivati u manjim izdanjima koja će biti moguće povećati, baš kao na iPhoneu. Aplikacije koje su aktivne u pozadini bit će jasnije istaknute.

Aplikacija Calendar dobila je poboljšan prikaz tjedna i dana.

U aplikaciju za tjelovježbu dodano je nekoliko poboljšanja. Sat sad može određene funkcionalnosti obavljati bez dodatnog uređaja, kao i prikazati više rezultata vaših aktivnosti.

Također će biti moguće prilagoditi vježbe, poboljšan je automatski prijelaz između različitih aktivnosti i dodan nadograđeni zbirni prikaz vježbanja.

Lijekovi i spavanje

Aplikacija za zdravlje sad vas može podsjetiti kad trebate uzeti lijek i omogućiti bilježenje jeste li ga uzeli izravno putem sata. Što se praćenja spavanja tiče, dodani su grafikoni za praćenje faza i usporedbu za aplikaciju za iPhone, piše Guardian.