TEHNO SAVJETI

Razmišljate o kupovini iPhonea? Evo na što trebate obratiti pažnju

08.09.2022 u 12:58

Bionic
Reading

Stigao je novi iPhone, što znači da mnogi vlasnici pametnih telefona počinju razmišljati o nadogradnji ili zamjeni onog što trenutno imaju. Ovaj vodič je za njih

Došao je onaj dio godine kad hrpa ljudi razmišlja o novom iPhoneu. Jedan od razloga je, naravno, dolazak novog modela koji za sobom povlači kaskadu povoljnosti, pogotovo za one koji ga ne misle kupovati.

Donosimo nekoliko savjeta za sve koje je dolazak novih uređaja potaknuo na ideju nadogradnje.

Stariji modeli će pojeftiniti

Činjenica da je izašla 'četrnaestica' znači da će svim dosadašnjim uređajima pasti cijena. Ovo je vrlo dobra stvar ako vam je nevažno kupujete li najnoviji, prošlogodišnji ili neki stariji model. iPhone X, iPhone 11 i čak iPhone 12 više su nego dobri uređaji koji će Appleovu službenu softversku podršku imati još dugo, dugo vremena. Ako želite maksimalizirati razdoblje u kojem će kompanija podržavati vaš uređaj, recimo da se uvijek najviše isplati kupiti najnoviju varijantu, no postavite si pitanje koliko ste novca spremni dati za godinu ili dvije dulju podršku, kad ćete telefon tako i onako prodati ili zamijeniti prije nego što ga Apple prestane podržavati. Također naglašavamo da iPhone 13 i ranije modele možete pronaći u skoro svim dućanima te da ne morate riskirati sa stvarima poput kupovine putem oglasnika.

  • +6
iPhone 12 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Koji iPhone kupiti?

iPhoneova redovito visoka cijena znači da se jako isplati proguglati veći broj dućana i vidjeti gdje se određeni model najviše isplati kupovati.Mogli bismo zaći duboko u nabrajanje različitih modela i njihovih značajki, ali računajmo da se u pravilu uvijek isplati kupiti smatrfon koji je minimalno dvije generacije noviji od trenutnog. Dakle, ako ste vlasnik iPhonea X, isplati se kupiti iPhone 12 ili noviji, ako imate iPhone 11, predlažemo da pogledate iPhone 13 i tako dalje. Ako ste vlasnik nekog Androida, zavisno o tome što tražite od uređaja, načelni prijedlog bio bi da gledate uređaje od iPhonea X nadalje. U računicu, naravno, ulazi i to s kojeg Androida dolazite, pa tako vlasnicima skupljih modela predlažemo novije serije (13 ili 14) dok onima koji imaju starije i jeftinije uređaje, X, 11 ili 12.

Običan ili Pro?

Generalno pravilo na tržištu mobilnih uređaja je da termin 'Pro' može značiti svašta. U slučaju iPhonea, on za sobom donosi nekoliko ključnih stvari: bolju kameru, bolji ekran, skuplje i izdržljivije materijale izrade i naravno - veću cijenu. Također, prije nego što otpišete Pro modele zato jer vam OLED ekran ništa ne znači, recimo da smo iz prakse sa nekoliko generacija iPhonea zaključili smo da se nabavka modela s boljom kamerom prije ili kasnije - isplati.

  • +6
iPhone 13 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Kad treba ostati na starom uređaju?

Ako vaš uređaj radi bez greške, ako mu je baterija u dobrom stanju i ako ste zadovoljni onim što trenutno imate, razloga za kupnju novog uređaja je manje. Ako imate stariji model iPhonea kojem odlazi podrška, vaš trenutni uređaj pokazuje znakove zamora nakon tri-četiri-pet godina korištenja te ako imate dovoljno novca za nadogradnju, uvijek možete u računicu uzeti novac koji ćete za stari model dobiti od prodaje te s njime omekšati financijski udar. Neki dućani čak uzimaju stare uređaje pod račun, no u pravilu za njin ne nude puno.

Što se prodaje iPhonea tiče, iz prakse smo zaključili da uređaji uvijek drže solidnu cijenu te da opravdavaju reputaciju izdržljivih i kvalitetnih telefona. Drugim riječima, pogledajte po kojoj se cijeni prodaju na oglasniku, spustite ju za nekoliko stotina kuna i očekujte poziv kroz manje od 24 sata.