PROCURILE FOTKE

Stiže li konačno nasljednik Lumije 1020?

01.12.2014 u 14:50

Bionic
Reading

U seriji fotografija koje su se otkrile na mreži Baidu osvanuo je prototip Windows Phone pametnog telefona iz radionice Microsofta/Nokije. Iako su blogovi odmah pomislili da je riječ o nasljedniku pametnog telefona Lumia 1020 zbog vrlo istaknutog stražnjeg dijela s kamericom, vjerojatnije je riječ o Nokiji kodnog imena McLaren

Taj uređaj je trebao donijeti i nove tehnologije upravljanja sadržajem na ekranu (3D Touch/Real Motion), a kamerica bi izgledno bila nešto manjih mogućnosti od modela 1020, vjerojatno u rangu Lumia 1520 i 930. Ipak, prototip je prije kraja ljeta otkazan zbog nezrelosti tehnologije i potrebe da se više posveti nižem segmentu uređaja.

Fotografije s mreže Baidu otkrivaju kako je uređaj s oznakom Nokia RM-1052 na Windows Phone 8.1 platformi 5-inčni model s ekranom razlučivosti 1080p uz 2GB radne memorije. Da je riječ o prototipu od kojeg se odustalo, 'potvrdio' je korisnik GrzegorzWidla. Iako i tu informaciju valja uzeti sa zrnom soli, riječ je o osobi koja je u više navrata otkrila vrlo točne informacije vezane uz Microsoft. Da je riječ o starijem prototipu od kojeg se odustalo u razvoju svjedoči i činjenica da je na uređaju stariji build sustava (14090), a teško i da je posrijedi nasljednik modela 1020 s obzirom na izostanak ksenonske bljeskalice.


Prema informacijama kojima raspolažu neki izvori, uređaji najvišeg segmenta (kojem bi pripadao i nasljednik Lumije 1020) se mogu očekivati tek pri dovršetku Windows 10 platforme. Znači li to tek sredinu sljedeće godine tek treba vidjeti, no šanse za to su velike. Činjenica je da su prema podacima AdDuplex mreže uređaji visokog segmenta gotovo beznačajni po udjelu, a primat drže uređaji nižeg i srednjeg tržišnog segmenta.

Upravo na tu kategoriju računaju analitičari (ali i u Redmondu) kao najbitniju za ostvarivanje rasta. Perjanice - kad dođu na red. Više fotografija prototipa je moguće pronaći na izvornom linku