DOČEKALI SMO I TO

Steam će nakon 16 godina napokon dovesti u red jednu važnu značajku

05.09.2019 u 12:52

Bionic
Reading

Popularna trgovina igrama online konačno bi nam mogla ponuditi bolji način sortiranja igara

U Steamu, jednoj od najvećih svjetskih trgovina igrama online, spremaju se preurediti karticu Steam Library, u kojoj su prikazane igre koje ste preuzeli i u kojoj ih možete pokrenuti.

Taj dio platforme nije mijenjan još od 2003. godine, kada je Steam pokrenut. Tada je još bio koliko-toliko funkcionalan ali danas - nakon što smo tijekom svih tih godina pokupovali velik broj igara - više skriva nego što otkriva.

Problem nije riješen 2012. uvođenjem načina rada Big Picture, ali bi mogao razriješen sad. Naime, 17. rujna stiže novo, redizajnirano izdanje kartice Steam Library. Doduše, riječ je o beta izdanju za koje se morate prijaviti, no bolje išta nego ništa.

Sudeći po snimkama zaslona objavljenima na web odredištu Ars Technica, čini se kako osnovni koncept neće biti potpuno izmjenjen.

Navigacija na lijevoj strani puna je popisa igara koje je moguće raširiti i skupiti, dok sučelje na desnoj strani nudi informacije o pojedinim igrama.

U izvornom sučelju u desnom je dijelu uvijek bio jedan stupac s informacijama o jednoj igri. Pri vrhu ste mogli naći Friends who own this game, ispod čega su bila postignuća, i vijesti u tekstualnom obliku.

Ako ne odaberete određenu igru taj prostor sad postaje dom za 'police' s redovno osvježavanim vijestima i aktivnostima vezanim uz igre koje već posjedujete.

Možete ih brisati ako želite, ali po početnim postavkama naći ćete nekoliko korisnih mehanizama za sortiranje pa ih možete probirati po nedavnim novostima, po igrama koje ste nedavno igrali i po igrama koje su vaši prijatelji nedavno igrali.

Ispod njih ćete naći vaš izbor igara, statični pregled koji možete sami popunjavati. Zanimljivije zvuči dinamička kolekcija, u koju možete utipkati i odabrati što god vas zanima kako bi Steam za vas odabrao sve što odgovara opisu. Ta će kolekcija automatski dodavati sve što ste novo kupili, a odgovara kriterijima koje ste postavili.

GEJMING EKSTRAVAGANCA

Ovo si najbolji foršpani ovogodišnjeg Gamescoma

Pogledaj galeriju

Ništa od dosad navedenog ne nudi vam igre koje ne posjedujete. Njih ćete naći pod karticom Store, koja se nalazi odmah do kartice Library.

Nakon što odaberete igru pojavit će se manje-više poznato sučelje. Kao i prije, vidjet ćete novosti i informacije vezane uz tu igru, drukčije posložene kako bi vam skrenule pozornost na događanja poput igranja uživo, turnira, rasprodaja i tome slično.

Potom slijede više informacija o igri pa podijeljen stupac s još relevantnih informacija poput osobnih postignuća, kartica za trgovanje i novog pregleda u kojem ćete moći vidjeti statistike igre koju ste zadnju igrali.

U Steamu su također ponešto promijenili izgled više dijelova sučelja, što uglavnom možete isključiti ako, primjerice, želite produljiti trajanje baterije u laptopu.