PUNIH 26 GODINA

Sretan ti rođendan, Walkmane!

15.07.2015 u 08:12

Bionic
Reading

TPS-L2 Walkman bio je prvi pravi prijenosni kazetofon dostupan na tržištu. Danas, kad nosimo na stotine pjesama, filmova, fotografija i videa u uređajima koji stanu u džep hlača, to se ne čini kao velika stvar. No, bila je

Sonyjev TPS-L2 Walkman krasio je kompaktni dizajn, taktilne kontrole i zvuk 'klik' kada pritisnete tipku 'Stop'. Nudio je dva ulaza za slušalice, tako da ste mogli podijeliti svoju glazbu s prijateljem ili prijateljicom.

Bio je iznimno popularan, toliko da je postao sinonimom za čitavu novu kategoriju uređaja čiji je rodonačelnik bio. Oxfordski rječnik engleskog jezika uvrstio ga je službeno u svoje izdanje iz 1986. U deset godina od pojavljivanja na tržištu 1979. godine prodano je 50 milijuna uređaja.

Kod nas, tada u socijalističkoj Hrvatskoj i Jugoslaviji, bio je u nekoj mjeri i pitanje prestiža.


WM-101 bio je prvi Walkman koji je došao s punjivom baterijom. Uslijedili su modeli MZ-1 pa prepoznatljivi D-E01 'Discman', zatim klasični WM-F5 sportski Walkman i, zadnji u nizu, ZX2.


Nadahnuo je i Stevea Jobsa kad je došlo vrijeme za izradu digitalne inačice u vidu iPoda. Appleov player mu je preoteo primat na području digitalne glazbe, no Walkman će ostati simbolom važnog razdoblja u razvoju elektroničkih uređaja namijenjenih slušanju glazbe.

Pogledajte: