I NJEMU JE 30

Sretan rođendan, Spectrume!

23.04.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Okruglu obljetnicu računala uz koje su odrasle generacije današnjih kompjutoraša Google je obilježio posebnim doodleom

Šarena crtarija pojavila se na naslovnici britanske inačice Googlea. Prikazuje borbu svetog Jurja (čiji se dan također obilježava 23. travnja) žutozelenim zmajem, u stilu Spectrumove osmobitne grafike, prepoznatljive generacijama korisnika računala, piše The Telegraph

Mali britanski kompjuter s gumenim tipkama (zamijenili su ih klasičnijim 1984. godine) imao je jednu od najvažnijih uloga u populariziranju kućnih osobnih računala. Pamti ga se i po tome što je uveo grafiku visoke razlučivosti (za tadašnja mjerila) u boji i kvalitetniji zvuk.

Na tržištu se pojavio 1982, kao nasljednik modela ZX81, koji je do tada bio najprodavanije računalo na svijetu. Prvo izdanje koštalo je u rasponu od 125 funti za osnovni do 175 funti za najskuplji model sa 48 KB memorije.

Iako se to čini sićušnim u današnjem svijetu terabajta i gigabajta, Spectrum je mogao vrtjeti priličan broj programa, uključujući i one za obradu teksta, rad s bazama podataka i, naravno, igrice.

Pojavili su se tehnološki napredniji suparnici, poput Commodorea 64. No Spectrum je uspio stvoriti zajednicu vjernih korisnika, za koju je napisano više od 23 tisuće softverskih naslova.

Mnogi među nama starijima od 30 godina prve su igre odigrali upravo na njemu - Boulder Dash, Manic Miner, R-Type... Čak su i brojne današnje igre, iako s daleko naprednijom grafikom, tek varijacija tih ranih uradaka.

Iako je 1992. službeno ostao bez tehničke i softverske podrške, brojni programeri za osobna računala, Macove i mobitele još uvijek omogućavaju igranje digitalnih inačica igrica za Spectrum.