NAJBOLJI HAKERI

Squidling Bros pobjednici Hacking Nighta

13.05.2013 u 14:51

Bionic
Reading

Drugo po redu natjecanje etičkih hakera trajalo je do sitnih jutarnjih sati. O pobjedniku je na kraju odlučila - sreća

Hacking Night 2013 okupio je zainteresirane mlade informatičke stručnjake i studente koji su kroz timsko nadmetanje predstavili problematiku zaštite informacijskih sustava od neovlaštenog pristupa i hakerskih napada.

Sudjelovalo je sedam timova: Hipsterz, Maniac's teaM, Tasteless, Horny Priests, Hack Attack, Victourious Secret i Squidling Bros.

Odmjerili su snage i znanja o ranjivostima informacijskih sustava i općenito informacijskoj sigurnosti. Osim jednog tima, bili su sastavljeni od po tri člana. Pred njima se našlo pet zanimljivih i izazovnih zadataka s područja informacijske sigurnosti.

Zadatke su osmislili Miroslav Benak iz tvrtke Perpetuum Mobile, Robert Petrunić iz tvrtke Infigo IS te Zlatan Morić iz Algebre.

Od natjecatelja su tražili široko poznavanje sigurnosne problematike, uključujući i tehnike kao što su skeniranje ranjivosti, hakiranje WiFi mreža, reverse engineering, XSS (cross site scripting), lock picking i slično.

Na kraju su Squdling Bros i Tasteless imali isti broj bodova, pa su se za pobjedničko mjesto morali dodatno izboriti putem testa najbržeg otvaranja lokota. Ne znamo je li to bilo zbog uzbuđenja ili umora, no lokote nitko nije uspio otvoriti. Stoga su se suci, u dogovoru s ostalim ekipama, usuglasili da se za konačnu odluku oko pobjednika posluže metodom koja uključuju sreću.

Odabran je broj između 1 i 100 te su timovi zapisali po tri broja iz istog opsega, a pobjedu je odnio onaj koji je imao broj koji je najbliže odgovarao zapisanom broju.

Više sreće imao je dvočlani studentski tim pod kodnim imenom Squidling Bros iz Zagreba. Dobili su vaučer vrijedan 2.000 kuna koji mogu iskoristiti preko suorganizatora, tvrtke Perpetum Mobile.

Dalibor Dukić i Hrvoje Špoljar trećinu svoje nagrade poklonili su drugoplasiranom timu Tasteless.

Kažu kako su se prijavili radi dobre zabave, stjecanja novih vještina, upoznavanja s drugim mladim stručnjacima i razmjenom iskustva na području informacijske sigurnosti.

'Atmosfera je bila odlična. Naučili smo neke nove vještine i susreli se s novim metodama. Riješili smo većinu zadataka, no hakiranje WiFi mreže i reverse engeneering nam nisu uspjeli', dodaju.

Natjecanje Hacking Night 2013 sastavni je dio inicijative Nacionalni ICT tjedan, a organiziraju ga tvrtke Perpetuum Mobile i Infigo IS u suradnji s Algebrom, Visokom školom za primijenjeno računarstvo.