DOBRA FORA

Spretna gejmerica: Trolaj me i tužit ću te mami

03.12.2014 u 12:02

Bionic
Reading

Kad je Alanah Pearce otkrila kako ju online ne zlostavljaju sredovječni muškarci već klinci, posegnula je za rješenjem starim koliko i čovječanstvo

21-godišnja studentica medija i komunikacija ujedno je i novinarka koja za australske radio postaje i televiziju piše o računalnim igrama i igranju. Ima vlastiti kanal na YouTubeu, zbog čega je - vjeruje - nedavno postala metom trolova koji se vole iživljavati online.

Prije nekog vremena shvatila je kako velik broj onih koji joj putem interneta šalju odvratne ili komentare pretjerano seksualnog sadržaja nisu - kako je do tada mislila - odrasli muškarci, već klinci.

Pošto racionalan pristup nije davao rezultate, a komentari su postajali sve neugodniji, odlučila je napraviti ono što bi inače da je riječ o nekome iz njenog susjedstva: kontaktirati izravno njihove majke.


Kako je došla do njih? Pa, većina zlostavljača obraćala joj se izravno sa svojih stranica na Facebooku. I sama se iznenadila koliko je jednostavno bilo doći do roditelja i članova obitelji.

Obavijestila je četiri žene o tome čime im se sinovi bave. Jedna joj je i odgovorila. Razumljivo, bila je šokirana kad je čula kako njeno dijete prijeti nekome silovanjem. U prepisci ga je nazvala 'malim seronjom' i obećala nešto poduzeti.

Pearce je prepisku objavila na Twitteru. Nakon samo osam sati postala je instant hit - prikupila je više od 11 tisuća retvitova, a više od 20 tisuća tviteraša stavilo je oznaku Favourite. Dosad su oba broja višestruko narasla.


Nije joj prvi put da se izravno obračunava sa ženomrscima u svijetu računalnih igara. Prošle je godine napisala blog post za web odredište Kotaku, naslovljen 30 Days of Sexism (30 dana seksizma), u kojem je navela i komentirala deset tvitova koje je primila, a u kojima se na određen način spominje to što je novinarka koja se bavi računalnim igrama.

Najavila je kako će se i dalje obračunavati s mladim nasilnicima online na isti način.

Izvor:Guardian