PROTIV CYBER PRIJETNJI

Span predstavio Centar kibernetičke sigurnosti, Dujmović komentirao porez na ekstraprofit

22.11.2022 u 16:52

Bionic
Reading

IT tvrtka Span predstavila je u utorak svoj Cyber security centar u kojemu se održavaju edukacije i treninzi za kibernetičku sigurnost, uz metode prepoznavanje, prevenciju i obranu od cyber napada te simulacije stvarnih cyber prijetnji i napada. Centar je otvoren u Zagrebu prije dva mjeseca u suradnji s izraelskom tvrtkom CyberGym

Direktor Centra Zoran Kežman kaže da je zadovoljan odazivom njihovih korisnika, ali i drugih sudionika iz javnog i privatnog sektora. Izvršni direktor partnerske tvrtke CyberGym Ofir Hason upozorio je na rastuće cyber opasnosti i 'kibernetičko ratovanje, koje je jednako, ako ne i opasnije od stvarnog ratovanja jer se stalno uvećava, a organizacije se, pa i one egzistencijalno važne za život građana, mogu godinama boriti protiv takvih napada'.

Ipak, i tu je, za sigurnost i obranu od cyber prijetnji i napada najvažniji ljudski faktor, znanje i stručnost, ali su istodobno ljudi često i najslabija karika u kibernetičkim napadima, te ih se stoga u centru uči i kako će se 'boriti' s pravim hakerima u stvarnom okruženju, na stvarnoj infrastrukturi i na tehnologijama u uvjetima pravog napada', kazao je Hason.

Kežman je dodao da domaće tržište sve više traži zaštitu i edukacije u području cyber sigurnosti, no upozorava na nedostatak stručnjaka, uz napomenu da Span gotovo svaki dan traži ili i zapošljava nekoga za kibernetičku sigurnost. Procjenjuje da će globalno u iduće dvije godine nedostajati oko 3,5 milijuna takvih stručnjaka.

  • +12
Zoran Kežman Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Od pet do 30 cyber napada dnevno

Kežman je iznio podatke nacionalnog CERT-a (odjel Hrvatske akademske i istraživačke mreže-Carnet, kao nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u RH) za kolovoz ove godine u kojemu je bilo pet do 30 napada dnevno, ali procjenjuje da se prijavljuje samo 10 posto napada.

Napadi po njegovim riječima mogu biti toliko napredni da se godinama ne otkriju. Upozorava da bi svaki zaposlenik u organizaciji trebao imati znanja oko toga, a ne samo tehnika, IT službe, menadžeri i uprava, jer primjerice dovoljan je samo jedan krivi mail ako se otvori, i samo da ga otvori jedan čovjek, na jednom kompjuteru i haker je već bliže cilja.

Preporuka svima je stoga da se educiraju o zaštiti podataka i načinima rada na internetu, i da posebice paze koje e-mailove otvaraju odnosno da se otvaraju samo provjerene mail adrese. 'Iznimno je važno ne miješati poslovnu i privatnu email adresu te češće mijenjati lozinke te nikako ne imati samo jednu lozinku za sve, nego više njih', poručio je Kežman.

  • +2
IT tvrtka Span predstavila Span centar kibernetičke sigurnost Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Dujmović: Porez na ekstraprofit je šok za gospodarstvo

Kada je pak riječ o uvođenju poreza na ekstradobit, predsjednik uprave Spana Nikola Dujmović rekao je za Hinu kako je to ne samo šok za sve gospodarstvenike, nego se time ubija tržište kapitala te mogućnosti investiranja i suradnje sa stranim investitorima.

Na pitanje koliko će uvođenje novog dodatnog poreza na dobit biti nepovoljno za Spanovo poslovanje, Dujmović kaže da će biti, ali da čudi i da 'naša država ima takav kratak horizont' jer su sve domaće i najjače industrije znatno manje profitabilne od njihove zapadne konkurencije. 'Umjesto da nas država u takvom okruženju pomogne, ona nas na neki način kažnjava', rekao je uz ostalo Dujmović.

'Tko će vam sada dolaziti u zemlje gdje se po dobroj volji ili nekakvom inatu premijera određuje stupanj poreznog opterećenja vitalnog poduzetništva', pita se Dujmović, dodajući da ga ne čudi što nema puno komentara iz velikih kompanija koje bi time bile zahvaćene zbog, kako smatra, straha, jer 'kad imate vladu koja odlučuje na ovaj način, onda se ne želite ni petljati, a ja se petljam jer sam iz te vitalne industrije'.

Kazao je i da je 'način na koji vlada to donosi karakterističan za totalitarne režime i treba paziti što ćete reći da vam netko ne pokuca na vrata'.