LET U SVEMIR

SpaceX-ov Starship svakim je danom bliže prvom testnom letu - evo na čemu tim radi danas

12.05.2020 u 11:06

Bionic
Reading

Konačna verzija Starshipa dizajnirana je za putovanja na Mjesec i Mars, no prije nego što se prema njima uputi morat će proći niz vrlo važnih testova

Premda je na nekoliko navrata naišao na poteškoće, svemirski brod Starship sve je bliži testiranju najnovijeg prototipa, odnosno njegovog nadolazećeg testnog leta.

Nakon što je kompanija prošle godine uspješno lansirala testni model s jednim motorom pod imenom 'Starhopper', noviji i veći prototipi Starshipa naišli su na niz poteškoća pri testiranju pod pritiskom. Najnovija verzija koju kompanija naziva SN4 prošla je spomenute testove te je pod kontroliranim uvjetima uspješno uzdigla i spustila dok je bila vezana uz tlo.

Statična testiranja poput ovog smatraju se nekima od posljednjih koraka prije konačnog lansiranja. Šef SpaceX-a Elon Musk naglasio je da serija SN prototipa može letjeti do visine od 20 kilometara, no da će SN4 prije toga napraviti prvi skok od 150 metara, kao što je to napravio Starhopper.

Tim rečeno, još nije poznato kada će veći prototip Starshipa konačno uzletjeti, no svjedoci blizi testnog pogona u Boca Chica kažu da su vidjeli da osoblje skida Raptor motor s rakete SN4 nakon prvog testa te da ga zamjenjuje s drugim.

Federalna administracija za zrakoplovstvo objavila je upozorenje za letove u području Boca Chica od utorka do petka te je blokirala plaže i ceste u okrugu Cameron. Pretpostavlja se da će SpaceX ovaj termin iskoristiti za još jedno testiranje motora Raptor uz nadu da će, ukoliko uspije, ubrzo nakon toga moći izvesti pravi kratki let, prenosi Cnet.