PRKOSI VLASTIMA

Elon Musk na silu otvorio Teslinu tvornicu i poručio: 'Ako nekog treba uhititi, to sam ja'

12.05.2020 u 10:09

Bionic
Reading

Šef Tesle podnio je protiv lokalnih vlasti tužbu u znak prosvjeda protiv mjera koje su ograničavale rad tvrtkama kako bi se suzbila pandemija koronavirusa, a zaposlenicima postavio ultimatum

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk potvrdio je kako otvara tvornicu automobila te tvrtke u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, iako time krši odredbe o mjerama izolacije uvedene zbog širenja pandemije koronavirusa.

'Ako netko treba biti uhićen neka to budem samo ja', poručio je vlastima Musk koji je tijekom vikenda javno govorio protiv tih mjera, uvedenih u okrugu Alameda sredinom ožujka.

Mjere su uvele ograničenja za poslovanje svih osim nužnih tvrtki prema kojima je moguće obavljati tek minimalne zadaće ključne za održavanje poslovanja, poput primjerice obrade plaća. Nakon što su isprva prosvjedovali protiv tih mjera, u Tesli su ipak zatvorili vrata tvornice 23. ožujka.

  • +3
Koronavirus u New Yorku Izvor: EPA / Autor: Peter Foley

Musk je tvrdio kako zapovijed guvernera Gavina Newsoma ipak omogućava nastavak rada tvornice automobila i u znak prosvjeda podnio tužbu protiv lokalnih vlasti. U međuvremenu su 'zaraćene' strane sjele za stol i pregovarale. Nakon razgovora objavljeno je kako bi Teslina tvornica mogla biti ponovno u pogonu već od idućeg tjedna.

Bili su blizu dogovora o otvaranju u ponedjeljak, 18. svibnja, ali to je bilo prije no što je Musk izgubio živce i podnio tužbu.

Zaposlenicima ultimatum: Ili povratak na posao ili neplaćeni godišnji odmor

U Tesli su tijekom vikenda ponovno pokrenuli proizvodnju, a zaposlenicima poslanim na godišnji odmor poručili kako se trebaju pripremiti za povratak na posao. Oni koji se ne žele vratiti jer se ne osjećaju sigurno mogu ostati kod kuće, ali moraju uzeti neplaćeni godišnji odmor. Dosad im je tvrtka plaćala izostanak s posla.

General Motors, Ford i drugi proizvođači automobila trebali bi ponovno pokrenuti proizvodnju kasnije tijekom svibnja. Neki među njima htjeli su to učiniti i ranije, ali se tome suprotstavio sindikat radnika u auto industriji.

Iz okruga Alameda su poručili kako od Tesle očekuju plan za ponovno otvorenje sporne tvornice te kako će s veseljem se dogovoriti o rasporedu ponovnog otvorenja na siguran način.

Pritom nisu u potpunosti ignorirali to što je Musk već otvorio tvornicu i obnovio proizvodnju već su priopćili kako su obavijestili nadležne u Tesli kako ne smiju to učiniti bez prethodno odobrenog plana, piše Verge.