4K ZA PO DOMA

Sonyjev FDR-AX100E spreman za 4K eru videa

22.01.2014 u 08:19

Bionic
Reading

Doba je kada se sve više proizvođača televizora odlučuje na uređaje 4K, no postoji jedan problem – sadržaja tako visoke razlučivosti još jednostavno nema. U Sonyju smatraju kako će upravo njihov kamkorder poboljšati stvari – barem za kućni, poluprofesionalni video

Na CES-u 2014 u Las Vegasu Sony je otkrio svoje najnovije kompaktno rješenje za snimanje videa u najvišoj mogućoj kvaliteti. Kako kompanija napominje, riječ je o uređaju koji je od modela FDR-AX1 74 posto manji i 66 posto lakši (masa samog uređaja je 790 grama). No valja imati na umu da je 'kompaktnost' relativna te da je ipak masivniji od uobičajenih video kamera koje krase police dućana.

FDR-AX100E je u stanju snimati video razlučivosti 3.840 puta 2.160 piksela pri 25 sličica u sekundi. Tu je još i mogućnost snimanja 1.080p videa pri 50fps ili 60fps. 'Teški' dio posla unutar kamere obavlja senzor Exmor R CMOS uparen s procesorom slike Bionz X, a osim videa, kamera može okidati i 20-megapikselne slike. Kamera je opremljena NFC i Wi-Fi opcijama za kontrolu putem tableta ili pametnog telefona.

Optika je, naravno, izvrstan ZEISS Vario Sonnar T uz 12x optički zum (29mm širokokutni kraj). Optički dio kamere čini 17 elemenata u 11 grupa, što uključuje AA i ED leće. Tu je i pripadajuća optička stabilizacija slike, integrirani ND filter, mogućnost ručnog fokusiranja i dr.

Kamkorder bez problema prihvaća Memory Stick Pro Duo, Memory Stick Pro-HG Duo, Memory Stick XC-HG Duo, SD, SDHC i SDXC memorijske kartice, na koje se zapis odvija u XAVC S formatu.

Uređaj bi se u prodaji diljem Europe trebao naći od svibnja po cijeni od kakvih 17 tisuća kuna. Zvuči podosta, ali valja imati na umu da je nedavno otkriveni model FDR-AX1 za koji su se napredni korisnici odlučivali cjenovno smješten na 37 tisuća kuna. Nešto više podataka o samom uređaju je moguće pronaći na Sonyjevoj stranici