ŠTO JE IDUĆE? ZRAK?

Sony želi patentirati druženje

26.04.2012 u 11:51

Bionic
Reading

Japanska tvrtka planira zaštititi 'koordiniranje okupljanja u stvarnom svijetu u svrhu promocije online zajednice' kao svoje intelektualno vlasništvo

U posljednje vrijeme su učestale tužbe oko povreda patentnih prava, u IT svijetu gotovo svatko nekog tuži. Novu lavinu tužbi - kao i debilnih zahtjeva za patente - bi mogao pokrenuti zahtjev Sonya za patentnim pravom na 'koordiniranje okupljanja u stvarnom svijetu u svrhu promocije online zajednice'.

'Genijalna, nikad viđena ideja' da bi se oni koji igraju online igre trebali družiti u stvarnom svijetu nije motivirana brigom za vaše zdravlje i željom da se više krećete te produljite si život.

Bizarna ideja na koju su došli u Sonyju - povezivanje nečije aktivnosti u stvarnom životu s postupcima u virtualnom svijetu te njegovo patentiranje - u potpunosti je financijske prirode.

Patent pokriva ideju da igra potiče igrače na organizirano okupljanje i druženje, a sudionici bi za nagradu dobili određene povlastice u igri (nove nivoe, predmete, trofeje…) te odigrali pokoju.

Teško je vjerovati da u Sonyju nisu svjesni da se turniri održavaju godinama unatrag, možda ne znaju za baš svaki lokalni skup, ali da recimo nisu nikada čuli za BlizzCon ili slične konvencije? Naravno, pod krinkom brige za korisnike ovaj bi patent bio odlično sredstvo za 'ubijanje u pojam' konkurencije.

Nažalost, moguće je dobiti patent iako niste prvi koji ste došli na neku ideju. Dovoljno je da ste prvi dali zahtjev za njim. Dugo se već govori o tome kako bi trebalo prilagoditi određena pravila koja se tiču dobivanja patentnih prava novom dobu u kojem živimo, a ovaj pokušaj Sonyja pokazuje koliko je hitno da se pitanje zaštite autorskih prava riješi na bolji i pravedniji način.

Nadajmo se da uskoro nećemo morati platiti naknadu za korištenje Sonyjeve licence ako poželimo otići na pivo s istim onim prijateljima s kojima smo odigrali neku MMO igru.