čudo u las vegasu

Sony predstavio najveće iznenađenje CES-a: Električni konceptni automobil Vision-S

07.01.2020 u 09:39

Bionic
Reading

Konceptni Sony električna je limuzina namijenjena prikazivanju tehnoloških dostignuća japanskog konglomerata: od zabavne elektronike do kamera i senzora

A Sonyjev konceptni automobil Vision-S ima čak 33 različita senzora unutar i izvan automobila, nekoliko širokih ekrana, 360 audio i stalnu povezivost, a neke dijelove izradili su igrači poput BlackBerryja i Boscha. Pokreće ga i 'novodizajnirana EV platforma' koju je, navodno, konstruirao proizvođač automobilskih dijelova Magna.

Izvana, Sonyjev koncepti automobil podsjeća na Porscheove modele, naročito oko farova, a gledan s boka nalikuje Lucid Motorsovom modelu Air, automobilu koji je osmislio Peter Rawlinson, čovjek zaslužan za izgled Tesline limuzine S, piše The Verge.

Iznutra, Vision-S ima zaslon koji se proteže duž instrumentne ploče i nalik je onom koji kineski startup Byton postavlja u svoje automobile. Putnici na stražnjoj klupi mogu pak gledati u ekrane, ugrađene u naslone za glavu na prednjim sjedalima.

'Ovako mi zamišljamo budućnost mobilnosti', rekao je izvršni direktor Sonyja Kenichiro Yoshida.

Tvrtka je automobil najavila na kraju svoje konferencije za tisak na CES-u, na kojoj je predstavila i logotip za nadolazeći PlayStation 5. Zasad ostaje nepoznato namjerava li Sony, ili Magna, pokrenuti i serijsku proizvodnju ovog, zasad konceptnog automobila ili će možda svoj koncept prepustiti drugim proizvođačima.

Sonyjeva prezentacija na ovogodišnjem CES-u u Las Vegasu Izvor: Društvene mreže / Autor: The Verge

U svakom slučaju, Sony namjerava ulagati u tehnologije vezane uz samovozne automobile, uključujući LIDAR i Time-of-Flight kamere. Riječ je o visokoosjetljivim CMOS senzorima visokog dinamičkog raspona i uređajima koji precizno mjere udaljenosti kako bi se dobio precizan 3D prikaz prostora.

Sony Vision-S Izvor: Screenshot / Autor: Sony

Fuzija tehnologija omogućila bi rano i precizno prepoznavanje okoliša, čak i u zahtjevnim uvjetima poput magle, pozadinskog osvjetljenja i noćne vožnje.