sve što trebate znati

Sony otkrio kako ćemo igre s PlayStationa 4 igrati na PlayStationu 5, spomenuli i neke 'greške'

 • Autor: Damir Rukavina
 • Zadnja izmjena 13.10.2020 09:55
 • Objavljeno 13.10.2020 u 09:55
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Sony

Od prebacivanja spremljenih pozicija, preko pokretanja igara, pa sve do igranja fizičkih kopija naslova - saznali smo sve što trebate znati o vezi između PlayStationa 4 i PlayStationa 5

Sony je na nekoliko navrata objasnio da će vlasnici PlayStationa 5 moći igrati naslove s PlayStationa 4, a nedavno je objasnio kako ćemo to i raditi.

Kako će PS4 igre raditi na PlayStationu 5?

PS5 će moći pokretati skoro sve igre s PlayStationa 4, s time da će neke igre čak raditi brže. S druge strane, japanska kompanija je upozorila da bi neki naslovi mogli imati 'greške ili neočekivano ponašanje' kad će ih se pokretati na PS5.

Kako igrati PS4 igru s diskom na PlayStationu 5?

Najjednostavniji način kako pokrenuti igre koje su kompatibilne s PlayStationom 5 je ubaciti disk igre u disk jedinicu. Neki će naslovi trebati nadogradnju, no nakon toga - sve bi trebalo raditi bez greške.

Kako igrati digitalnu PS4 igru na PlayStationu 5?

Digitalne igre pokreću se kao i svi ostali naslovi - putem izbornika. Prije nego što ih pokrenete, trebat ćete ih preuzeti s interneta odlaskom u kolekciju naslova vezanih uz korisnički profil. Za razliku od PS5 naslova koji se moraju instalirati na SSD, igre za PS4 će se moći instalirati na vanjski disk ili dodatni medij koji ste instalirali u PS5. Digitalno preuzete igre moći će prebaciti sa PlayStationa 4 na PlayStation 5 putem LAN-kabela ili Wi-Fija.

Spremljene pozicije

Spremljene pozicije će se moći prebaciti izravno preko USB-a, dok će vlasnici PS Plusa prijenos dobiti automatski pomoću pohranjenih pozicija na oblaku.

Kompatibilnost

Sony tvrdi da je većina PS4 igara u cijelosti kompatibilna sa PlayStationom 5. Izuzetak su ovi mega-hitovi koje ćemo teško preboljeti:

 • DWVR
 • Afro Samurai 2: Revenge of Kuma Volume One
 • TT Isle of Man - Ride on the Edge 2
 • Just Deal With It!
 • Shadow Complex Remastered
 • Robinson: The Journey
 • We Sing
 • Hitman Go: Definitive Edition
 • Shadwen
 • Joe’s Diner

Sony tvrdi da će PS4 igre raditi na DualSenseu, no predlaže korištenje DualShocka 4. PlayStation VR i sve ostale periferije poput volana i kontrolera za arkade radit će na PlayStationu 5.

Nadogradnje igara

Neke igre za PS4 imat će opciju grafičke nadogradnje u punokrvne PS5 naslove. Sony tvrdi da će autori igara birati hoće li nadogradnja koštati ili će biti besplatna. Podsjetimo, neke igre poput Cyberpunka 2077 su već obećale besplatnu nadogradnju na PS5, dok će druge igre poput Maddena 21 ili Fife 21 imati besplatnu nadogradnju samo ograničeno vrijeme. Koju god igru imali, proces nadogradnje je isti.

Prvo ćete se morati prijaviti na isti profil koji imate na PlayStationu 4, otići na PS5 verziju igre na PlayStation Storeu i vidjeti opciju za nadogradnju u PS5 verziju igre.

Ako je vaša igra na optičkom disku, morat ćete preuzeti digitalnu verziju i ostaviti ju instaliranu na PlayStationovom SSD-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!