KURIOZITETI INDUSTRIJE

Sony odustaje od proizvodnje računala?

05.02.2014 u 15:52

Bionic
Reading

Glasine vezane za Sonyjev odjel računala su sve snažnije. Čini se kao da ne postoji IT segment na svijetu koji nije na prodaju, a slično bi se moglo reći i za japansku kompaniju - ili barem njen PC dio. Paralelno s tim, jedan novinar je otkrio kako je Steve Jobs nekoć bio zainteresiran za Sonyjevu VAIO liniju računala na kojima se vrtio OS X

Sonyjev poslovni dio vezan za računala bi po glasinama mogao biti prodan za nekih pola milijarde američkih dolara i to 'investitorima' koji bi u suštini mogli biti bilo koja druga kompanija. Glasnogovornici Sonyja su odbili ranije glasine da Lenovo i oni spremaju suradnju na području osobnih računala. U prodaju je uključeno i kakvih tisuću zaposlenika, kao i zadržavanje iste lokacije za istraživanje, razvoj i proizvodnju.

U međuvremenu, Nobuyuki Hayashi, samostalni novinar koji je pokrivao priče o Appleu preko dva desetljeća je u jednom od novijih tekstova otkrio kako su Steve Jobs i suosnivač Sonyja Akio Morita imali posebno dobre odnose. Bivši predsjednik Sonyja, Kunitake Ando i Jobs su se sreli 2001. na jednom od satanaka nakon odigrane partije golfa, a Appleove figure su u rukama imale Sony VAIO prijenosnik koji je pogonio OS X operativni sustav.

Priča se ipak dalje odvila u režimu 'svatko svojim putem', posebno stoga što je u to vrijeme Sony ostvarivao rast prodaje svojih Windows računala. Tajming i pregovori su bili loši, a veliko je pitanje što će se dalje događati sa Sonyjevom VAIO linijom u budućnosti.