IGRAĆE KONZOLE

Sony mudro šuti i čeka s premijerom PlayStationa 5, dok Microsoft otvoreno predstavlja idući Xbox - u čemu je stvar?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 19.05.2020 12:20
  • Objavljeno 19.05.2020 u 12:20
tportal

Izvor: Sony / Autor: Sony

Sony i Microsoft ove zime planiraju izbaciti najnovije igraće konzole. S jedne strane tu je PlayStation 5, a s druge Xbox Series X. Dok Microsoft otvoreno priča o novom uređaju i prikazuje videe igara, Sony i dalje uglavnom šuti

Najnoviji PlayStation na tržište dolazi krajem godine - sljedeća generacija Sonyjeve igraće konzole ovih će praznika doći u dućane diljem svijeta, no iskreno - o njemu znamo premalo. Koliko će koštati? Kako će izgledati? Koje igre pripremaju kao startne naslove?

Ruku na srce, vidjeli smo kontroler, slušali smo polusatni seminar o hardveru - čak smo i vidjeli demo pokretača, odnosno Unreal Enginea 5. Ali to je to - glavni dio, odnosno izgled i cijena još su nepoznati.

S druge strane, tu je Microsoft koji nije nimalo sramežljiv oko konzole iduće generacije. Štoviše, on je reklamira već nekoliko godina - vidjeli smo kako će konzola izgledati, znamo za startne naslove, a šuška se i o konkretnim cijenama samog uređaja.

Ovakvi dijametralno suprotni pristupi marketingu dio su prodajne strategije dva tehnološka diva - dok Microsoft otvoreno reklamira sve vezano uz Xbox Series X, Sony strpljivo čeka. Analitičari su tijekom posljednjeg saziva investitora pitali Sonyjevog financijskog direktora Hirokija Totokija o čemu se ovdje zapravo radi.

Jedan od njih je pitao može li PlayStation timu dati prolaznu ocjenu, na što je Totoki rekao 'Na sve ovo gledamo vrlo strateški, no iskreno - dajemo sve od sebe. Što se uspjeha ili neuspjeha tiče, najradije bi se oslonio na prodaju PlayStationa 5 prije nego što donesem bilo kakve zaključke'.

tportal

Izvor: Sony / Autor: Sony

Totokijevo samopouzdanje s PlayStationom 5 ima relativno veliku povijesnu opravdanost - Sonyjev PlayStation je oduvijek bio popularna konzola. Štoviše, njihova posljednja verzija, PlayStation 4, ujedno je i njihova druga najprodavanija konzola prodana u preko sto milijuna primjeraka.

Prema trenutno dostupnim informacijama, PlayStation 5 će biti lansiran u manjem broju primjeraka, a bit će skuplji od dosadašnjih uređaja - u SAD-u bi mogao koštati oko 550 dolara. Ova neobično visoka cijena koja je, podsjećamo, sto dolara skuplja od startne cijene PlayStationa 4, opravdana je složenijim i skupljim komponentama od onih u prošloj generaciji. Upravo zbog toga Sony očekuje manju potražnju zbog visoke cijene.

Što se konkretnog dana izlaska tiče, PlayStation 5 ga još nema no znamo da će on biti negdje tijekom zime i prije kraja ove godine, zaključuje Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!