oprezan optimizam

Sony je do danas prodao preko 19 milijuna PlayStationa 5, a podijelili su i dobre vijesti

10.05.2022 u 12:56

Bionic
Reading

Svega 2 milijuna prodanih konzola u prošlom kvartalu potvrđuju da Sony još nije uspio prevazići poteškoće vezane uz dostavu čipova

Sony je objavio da je tijekom prošlog kvartala prodao 2 milijuna PlayStationa 5, podigavši sveukupan broj na 19.3 milijuna. Brojke su znamenito niže u odnosu na isto lanjsko razdoblje kad je kompanija prodala 3.3 milijuna konzola. Ono što je Sonyju pošlo za rukom je povećan broj prodanih igara uz 70.5 milijuna prodanih naslova za PS4 i PS5 u usporedbi sa 61.4 milijuna igara u 2021., uključujući 14.5 milijuna prodanih kopija igara iz Sonyjevih studija - u usporedbi sa 7.9 milijuna u trećem kvartalu, piše Engadget.

Odjel za igre i mrežne usluge (GSN) u ovom je kvartalu zaradio 665 milijardi jena (5.1 milijarda dolara), što je malo više nego u istom razdoblju prošle godine. Prodaja je tijekom 2021. bila samo 2 posto bolja od 2020., što se reflektiralo i na nepromijenjen profit.

Svi ovi brojevi doprinijeli su kaskanju nove konzole za PlayStationom 4 koji je u istom prodajnom razdoblju premašio PS5 za 3.1 milijun jedinica. Sony je svojevremeno upozorio na ovaj pad, tvrdivši da smanjena prodaja nema veze s interesom kupaca, već nemogućnošću izrade dovoljnog broja jedinica zbog kontinuirane nestašice čipova.

Dobra vijest je što Sony očekuje skorašnje poboljšanje situacije. Kompanija predviđa 34-postotni porast prodaje do 929 milijardi jena u sljedećem kvartalu.

Za porast će, tvrdi japanski proizvođač, biti odgovorna poboljšana opskrba dijelovma i povećana prodaja igara treće strane. Kompanija je također odlučila u lipnju izbaciti PlayStation Plus Extra i Premium, dva potencijalna konkurenta vrlo uspješnom Xbox Game Passu. Premda se prodaja PS Plus paketa nije promijenila, nove razine pretplate mogle bi privući nove pretplatnike.