ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Snažan pritisak EU-a na Facebook

17.03.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding priprema niz prijedloga kojima bi se povećala privatnost korisnika društvenih mreža u Europi

Europska unija drži da bi društvene mreže trebale korjenito izmijeniti svoju politiku spram privatnosti korisnika te kontrolu nad osobnim podacima prepustiti isključivo korisniku. Na čelu tih napora nalazi se europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. Ona smatra da društvene mreže bazirane u SAD-u moraju poštovati pravila Europske unije ako ciljaju na stanovnike Europe.

Reding planira prije ljeta objaviti paket prijedloga koji bi trebali prisiliti Facebook i druge društvene mreže na visoke standarde očuvanja privatnosti korisnika. Korisnici bi prema tim prijedlozima trebali biti u mogućnosti zabraniti društvenoj mreži korištenje svojih privatnih podataka. Neki od podataka koje korisnik unosi u svoj profil nužni su za funkcioniranje društvene mreže, a prema europskom prijedlogu, mreže će morati dokazivati koji podaci im trebaju. Trenutno korisnik sam mora dokazati da podaci nisu nužni za funkcioniranje mreže da bi joj zabranio njihovo korištenje. Vrlo važna stavka u prijedlozima povjerenice Reding je i mogućnost brisanja privatnih podataka sa servera društvenih mreža. Ukoliko to korisnik želi, društvene mreže će morati uništiti svaki trag njegovih podataka na svojim serverima.

Među prijedlozima se nalazi i ovlaštenje nacionalnim tijelima da pokreću istrage i podižu tužbe protiv tvrtki koje svojim uslugama ciljaju na građane EU-a, bez obzira na to gdje su sjedišta tih tvrtki i bez obzira na to gdje se nalaze njihovi serveri ili gdje se odvija obrada podataka. Sjedište tvrtke u SAD-u i serveri u Indiji neće je učiniti imunom na europsko pravosuđe ukoliko njezine usluge ciljaju na građane EU-a.

Sasvim je jasno da je većina tih prijedloga usmjerena reguliranju poslovanja Facebooka kao najveće i najpopularnije društvene mreže. Njegova glasnogovornica Sophy Silver je izjavila da tvrtka već poštuje sve zakone Europske unije te blisko surađuje s Europskom komisijom, parlamentom i tijelima koja se bave zaštitom privatnih podataka. Spremni su prihvatiti sve promjene u EU-ovoj direktivi o zaštiti privatnih podataka. Silver je precizirala da korisnici Facebooka mogu izbrisati podatke o sebi u svojim profilima te da će ti podaci biti izbrisani sa servera u roku od nekoliko tjedana.