MASK

Smiješak, molim! Nova generacija virtualne stvarnosti prepoznavat će vaše izraze lica

14.04.2017 u 11:55

Bionic
Reading

Jedino što se treba dogoditi to je da svi proizvođači odluče prihvatiti ovu novu zanimljivu tehnologiju

Tehnologija koju koristimo za virtualnu stvarnost omogućuje nam da istražujemo nevjerojatne nove svjetove te da na njih utječemo pomoću kontrolera i micanjem glave. Ono što nedostaje tom iskustvu mogućnost je izražavanja osjećaja. Proizvođač medicinske opreme i uređaja MindMaze osmislio je jedinstven i zanimljiv način na koji prenijeti izraze lica u virtualnu stvarnost. Ime tehnologije je Maska, a radi se o ulošku od pjene koji je kompatibilan s postojećim konzolama za virtualnu stvarnost te koji može koristiti diode kako bi čitao vaše biosignale i prepoznao kada koristite mišiće lica.

Kao što i pretpostavljate, potencijalne aplikacije su zbilja mnogobrojne: od mogućnosti čitanja protivnikovih izraza lica u intenzivnoj pucačini do prepoznavanja osmijeha na licu sudionika virtualne konferencije.

Masku, doduše, nećete moći kupiti. MindMaze planira prodavati svoju tehnologiju za korištenje u sklopu konzola za virtualnu stvarnost, što znači da će biti dostupna samo proizvođačima.

MindMaze je uvjeren da je spomenutu tehnologiju vrlo lako integrirati u već postojeće proizvode. Cijela stvar sastoji se od osam dioda smještenih na pjenastom jastučiću koji se već ionako koristi u većini kaciga, a njihov je zadatak čitanje električnih impulsa s vaših lica. Podaci se analiziraju pomoću algoritma koji prepoznaje izraze lica i onda ih replicira na vašem avataru u virtualnom svijetu.

Brzina procesiranja jedan je od glavnih aduta koje firma nastoji istaknuti. Također, uređaj je savršeno siguran - napravljen je s istom dozom pažnje i stručnosti kao i ostatak njihovih proizvoda korištenih u medicini.

Kompanija također planira surađivati s autorima nakon što osigura poslove s velikim partnerima. SDK-ovi će biti poslani autorima koji će ih moći koristiti pri izradi avatara za igre u kojima izraz lica može biti od presudne važnosti.

Direktor MindMazea potvrdio je da su započeli pregovori s Googleom, Oculusom i HTC-om te da se nadaju kako će ova tehnologija postati dostupna krajem godine.