INTERNETSKI MARKETING

Smijete li 'posvojiti' nešto što ste našli online?

29.09.2016 u 17:09

Bionic
Reading

Česta zabluda je da ukoliko je nešto na internetu znači da je svima na raspolaganju, no to bi bilo kao da kažemo da prilikom ulaska u trgovinu sve što se u njoj nalazi postaje naše

Zakon o zaštiti autorskih prava u načelu osigurava vlasniku i/ili autoru ekskluzivno pravo da svojim uratkom i varijacijama istog raspolaže kako želi. Sve povrede tog prava utužive su i podložne sankcijama.

Svoje djelo autori mogu staviti na raspolaganje svima, no svoju namjernu moraju nedvojbeno obznaniti. U protivnom na legalno besplatno korištenje njegova materijala ostatak svijeta morat će pričekati barem 70 godina od njegove smrti, jer upravo toliko navodi hrvatski Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima

Fair use najdraža je obrana svih uhvaćenih u ilegalnom širenju autorskih djela. Ukratko, radi se o licenci kojom autor dozvoljava
ograničeno korištenje materijala pod određenim uvjetima, bez posebne dozvole. Uglavnom je riječ o djeliću materijala koji se smije reproducirati u svrhu edukacije, komentara, recenzije, parodije, novinarskog izvještavanja ili istraživanja.


Zasigurno najpoznatija povreda autorskih prava povezuje se s popularnim torrentima. Način dijeljenja materijala ovdje je iznimno važan, jer ako je autorsko djelo na internet stavio onaj tko ne polaže prava na njega, tada slijede zakonske sankcije.

Naiđete li negdje na novinsku objavu koja vam se baš sviđa, dobro razmislite prije nego je podijelite. Ako zaštita nije navedena, svakako pretpostavite da ona ipak postoji te pokušajte kontaktirati autora ili vlasnika prava kako bi ga zamolili za dozvolu. U svakom slučaju potpišite autora ukoliko ga planirate citirati.

Ukoliko niste sigurno u porijeklo nekog djela, najlakše ćete ga provjeriti unosom u neke od pretraživača, čak i kada se radi o fotografijama. Iako mislite da autoru činite uslugu promovirajući njegovo djelo i od toga nemate financijske koristi, on možda ne dijeli vaše mišljenje.

Čak i ako vas ne zamara ekonomska posljedica krađe autorskog djela, zapitajte se koliko je ono što radite u biti moralno.

Više:BizIT.hr