NE PIJTE ZA VOLANOM

Smanjen broj poginulih u prometu, a mladi su i dalje najveća opasnost

  • Autor: G.V.
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 12:46
  • Objavljeno 05.12.2016 u 15:34
automobili snijeg

automobili snijeg

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako smo svjedoci strašnih prometnih nesreća s alkoholiziranim vozačima, u prvih 11 mjeseci u prometu ove godine manje je poginulih te je opće stanje nešto bolje, moglo se čuti na okruglom stolu Sigurnost u prometu – Alkohol u prometu

Posljednjih mjesec dana svjedoci smo stravičnih prometnih nesreća na hrvatskim cestama. Upravo je to bila tema okruglog stola na kojem su mnogobrojni stručnjaci analizirali stanje sigurnosti u prometu i predložili mjere za povećanje sigurnosti i smanjenje rizika nesreća sudionika u prometu uzrokovanih konzumacijom alkohola. Okrugli stol na temu Sigurnost u prometu – Alkohol u prometu organiziran je u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, a organizirala ga je udruga Sigurnost u prometu u partnerstvu sa Zagrebačkom pivovarom.


Miron Huljak iz MUP-a
je istaknuo kako Hrvatska još zaostaje za europskim prosjekom i  prosjekom zemalja Europske unije, ali i da je u prvih 11 mjeseci ove godine stanje poboljšano u odnosu na prošlu. Istaknuo je kako je u navedenom razdoblju 2016. godine bilo 40 nesreća manje s poginulima te 42 manje poginulih, što predstavlja 13,1 posto manje poginulih odnosno 13,7 posto manje nesreća s poginulim osobama. Istaknuo je kako je jedna od najefikasnijih mjera za smanjenje stradanja uslijed alkoholiziranosti vozača povećanje učestalosti kontrola policije. Naglasio je da je gotovo 40 posto mladih vozača bilo pijano u nesrećama s poginulima koje su prouzročili.

Održan okrugli stol na temu Sigurnost u prometu - Alkohol u prometu Cropix

Održan okrugli stol na temu Sigurnost u prometu - Alkohol u prometu Cropix

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomaš

Jedna od edukativno-preventivnih aktivnosti koja se provodi s ciljem povećanje sigurnosti u prometu mladih vozača je Europska noć bez nesreća koju već petu godinu zaredom provodi udruga Sigurnost u prometu u partnerstvu sa Zagrebačkom pivovarom. U svojem izlaganju Georg-Davor Lisicin osvrnuo se na rezultate ovogodišnjeg istraživanja akcije Europska noć bez nesreća: 'Prema posljednjim podacima koje smo prikupili u pet hrvatskih gradova u listopadu ove godine, možemo zaključiti da je konzumacija alkohola kod mladih vozača i dalje značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka.

U provođenju akcije Europska noć bez nesreća ove godine je sudjelovalo više od 700 osoba, od čega samo 202 osobe nisu konzumirale alkohol, što i dalje upućuje na neodgovorno ponašanje i nužnost nastavka ovakvih i sličnih preventivno-sigurnosnih te edukativnih aktivnosti', istaknuo je Georg-Davor Lisicin, glavni tajnik udruge Sigurnost u prometu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!