Zabava u izolaciji

Slijedite uputstva NASA-inih inženjera i izgradite vlastiti svemirski brod ili satelit

28.03.2020 u 16:01

Bionic
Reading

Zatvoreni ste u svoja četiri zida i više ne znate kako biste prekratili vrijeme? NASA-ini inženjeri potrudili su se i osmislili igru u koju možete uključiti i najmlađe članove obitelji

Oduvijek ste maštali o tome da ste istraživač svemira? Sad je pravo vrijeme da krenete u akciju i ostvarite svoje snove. Uzmite sitnice koje vam se nalaze pri ruci, sjednite za stol i s djecom napravite vaš vlastiti satelit ili svemirski brod s kojim ćete otploviti u svijet mašte i malo zaboraviti na surovu stvarnost.

Jednom kad ga napravite, uz pomoć mašte vašom ćete letjelicom moći iz svemira gledati što se događa na Zemlji, fotografirati planete naše galaksije, istraživati Sunce ili tragati za životom u dalekim nebeskim prostranstvima. A kad se poigrate, svemirski brod možete i - pojesti, ako ga izradite od pravih, jestivih materijala.

Kako će izgledati vaš satelit, ovisi o vama. Iskoristite ono što imate pri ruci i pustite mašti na volju. No, imajte na umu da vaš satelit mora imati nekoliko osnovnih stvari:

Nejestivi sateliti: u izradi satelita iz kuće radinosti korisšteni su tetrapak, spužva, stiropor, slamke, vijci, matice, podmetači, korice, ljepilo, selotejp... Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Kontejner: Satelitu treba kućište u kojem ćete držati sve instrumente, potrebne za istraživanje svemira.

Izvor energije: Trebat će vam što će satelitu davati struju za pokretanje svih ugrađenih visokotehnoloških uređaja. Solarni paneli ili ultraefikasne baterije dvije su očite mogućnosti.

Znanstveni instrumenti: Zbog njih ste i lansirali satelit! Instrumentima možete fotografirati udaljene galaksije ili planete našeg Sunčevog sustava, mjeriti kemikalije u Zemljinoj atmosferi ili budno pratiti aktivnosti našeg Sunca. Odluka je na vama.

Uređaj za komunikaciju: trebat će vam neki način da komunicirate sa Zemljom. Antene u obliku tanjura dobar način za to.

Orijentir: Satelit mora znati u što je usmjeren i što se nalazi 'gore'. Nešto čime ćete pratiti gdje se nalazite u odnosu na zvijezde ili Sunce.

Pri izradi jestivih satelita korišteni su materijali iz kuhinjskih ormara: keksi, rižini kolačić, vafli, pereci, gumeni bomboni, krekeri, čačkalice... Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Kako bi izradili satelite, NASA-ini inženjeri iskoristili su tetrapak soka, spužvu, stiropor, slamke, vijke, matice, podmetače, plastične korice, ljepilo, selotejp...

Pri izradi jestivih satelita korišteni su materijali iz kuhinjskih ormara: keksi, rižini kolačić, vafli, pereci, gumeni bomboni, krekeri, čačkalice... Kad odlučite pojesti svoj satelit, jedite samo jestive dijelove, nikako nemojte pojesti i čačkalicu.