PRAVNE ZAVRZLAME

Slavni skladatelj na sudu potukao Bungie

08.09.2015 u 13:54

Bionic
Reading

Glavni, a sada bivši Bungiejev skladatelj koji je obilježio Halo eru dobio je sudski spor protiv Bungieja nakon što mu je prošle godine uručen otkaz

Početkom 2014. godine Marty O'Donnel objavio je da više nije dio Bungieja i to protiv svoje volje. Najavio je tada i sudsku bitku koju je sada i - dobio. Bungie mu tako za rad na Destinyju mora isplatiti ukupno 142 tisuće američkih dolara, a dodatne naknade očekuju ga i od nadolazećih igara u franšizi kroz sljedećih desetak godina jer će se neke njegove skladbe i koristiti toliko dugo.

Probleme u vezi između O'Donnella i Bungieja započeo je, čini se, Activision. Zbog uplitanja te izdavačke kuće u njegov posao, O'Donnell je prvo zaratio s glavešinama u Bungieju što je na kraju dovelo i do - otkaza.

Bungie je oduvijek tvrdio da je O'Donnell tvrtku napustio u prijateljskim odnosima, no to gotovo nitko nije povjerovao budući da je skladatelj otpušten u posljednjih šest mjeseci rada na Destinyju.

O'Donnellov zadatak od početka bio je kreirati simfoniju od osam dijelova, pod imenom 'Music of the Spheres' koja bi se koristila narednih desetak godina. Osim u sklopu igre, njegov rad trebao je biti objavljen i zasebno, za što Activision nije pokazao previše interesa.

Kap koja je previla čašu bio je trenutak kada je Activision odlučio iz trailera za E3 2013. godine izbaciti O'Donnellovu skladbu i zamijeniti je drugom

Čovjek je tu poludio te odlučio otvoreno i javno govoriti protiv Activisiona, sabotirati konferencije za novinare i slično. Glavni ljudi Bungieja u tom su trenutku odlučili da će skladatelj naštetiti kako tvrtki, tako i cijelom projektu koji je, prema dostupnim podacima, najskuplji gejming-projekt u povijesti. Ipak, otpustili su ga tek 7 - 8 mjeseci kasnije, u prvoj polovici 2014. godine. Osim ove parnice, O'Donnell je već dobio jednu tužbu. Nakon nje isplaćeno mu je gotovo 100 tisuća dolara te su mu vraćene dionice kompanije.

Ovom, pak, najnovijom parnicom saga je okončana i čovjek će sada primati naknadu za rad na Destinyju, sve dok se franšiza bude i dalje producirala i prodavala.