PRAVI BISERI

Skrivene mogućnosti Androida koje će vas oduševiti

23.08.2013 u 13:53

Bionic
Reading

Koliko se god snalazili u 'Postavkama' na svom Androidu, uvijek postoji još neka mogućnost za koju niste znali ili koja je uvedena s posljednjim ažuriranjem sustava. A neke od tih mogućnosti su prav biseri

Operativni sustav Android tijekom posljednjih nekoliko godina uvelike se promijenio. Dobio je cijeli niz mogućnosti koje su olakšale korištenje uređaja korisnicima. No isto je tako donio i brojne mogućnosti koje su ostale 'skrivene' prosječnim korisnicima.

Ukoliko ste raspoloženi za malo 'kopanje' po svom uređaju, mogli biste otkriti nekoliko zanimljivih mogućnosti koje bi vam mogle još više olakšati korištenje vašeg Androida.

Geek.com je za vas pretražio Android i pronašao nekoliko veoma korisnih opcija za koje vjerojatno niste znali.

Direktan prijenos datoteka preko WiFi-a

Korisnici Androida 4.0 dobili su mogućnost direktnog prebacivanja datoteka s jednog uređaja na drugi putem Beama. U verziji 4.1 dodana je podrška i za NFC. No nemaju svi uređaji NFC, ali zato imaju WiFi.

WiFi Direct omogućava uspostavljanje direktne veze između dva uređaja putem bežične veze, no za uspostavljanje same veze trebat će vam aplikacija poput 'SuperBeama' koju možete besplatno preuzeti s Google Playa.

Jednostavno odaberite datoteku koju želite podijeliti i u izborniku 'Podijeli' pronađite 'SuperBeam'. Aplikacija će u nekoliko trenutaka izraditi QR kod koji je potrebno skenirati 'SuperBeam Scannerom' na uređaju na koji želite prebaciti datoteku.

Nakon toga, 'SuperBeam' će u nekoliko sekundi prebaciti bilo koju datoteku s jednog uređaja na drugi.

Odgodite zaključavanje

Svi već znaju da bi trebalo zaključavati ekran pametnog telefona ili tableta lozinkom, PIN-om ili uzorkom. No problem je što se ekran automatski gasi nakon određenog vremena nekorištenja, što znači da korisnici moraju ponovno upisivati svoju lozinku da bi ga otključali.

Zbog toga korisnici često biraju jednostavne lozinke koje je lako upisati, ali i lako otkriti ukoliko netko neovlašteno želi koristiti vaš uređaj.

Kako biste izbjegli stalno upisivanje lozinke za otključavanje, iskoristite odgodu zaključavanja ekrana koja se nudi u postavkama zaključavanja ekrana.

Prema tvorničkim postavkama, kad pritisnete gumb za gašenje ekrana, automatski se ekran i zaključava. U postavkama možete taj period sami odrediti.

Podignete li ga na nekoliko minuta, moći ćete bez problema odložiti svoj uređaj i ugasiti ekran, a da prilikom ponovnog korištenja unutar vremena odgode ne morate ponovno upisivati lozinku.

'Prava' tipkovnica na zaslonu

Ova mogućnost i nije toliko iskoristiva na malim zaslonima mobilnih telefona, ali na phabletima i tabletima mogla bi olakšati korištenje brojnim korisnicima.

Naime, u Google Playu dostupna je 'Jelly Bean Keyboard' koja je u biti 'prava' tipkovnica na ekranu. Standardne tipkovnice, zbog uštede mjesta, koriste jednu 'tipku' za nekoliko znakova, dok 'Jelly Bean Keyboard' omogućava 'punu' tipkovnicu.

Kako bi ju aktivirali, odaberite 'Postavke unosa' i potom 'Postavke Googleove tipkovnice'. Kliknite na 'Napredno' i pronađite 'Napredne postavke' te odaberite 'Prilagođeni prikaz' i jezik, a u padajućem izborniku prikaza odaberite 'PC'.

Na kraju se vratite u glavne postavke tipkovnice, pronađite 'Jezik unosa' i prebacite na 'PC tipkovnica'.

Tipkanje e-mail poruka bit će puno lakše sa svim slovima na ekranu.

'Zaključavanje' podataka

Vlasnici uređaja s Androidom 4.0 i više imaju mogućnost dodatne zaštite svojih podataka na računalu putem enkripcije.

Ovisno o uređaju, opcija 'enkripcije telefona/tableta' nalazi se negdje u 'Postavkama'.

Odlučite li se na 'zaključavanje' podataka, sustav će vas prvo zatražiti da odredite PIN. Taj ćete PIN ujedno morati koristiti prilikom svakog pokretanja uređaja.

Imajte na umu da će sam proces enkripcije trajati nešto dulje prvi put. Uređaj će tijekom cijelog tog vremena morati biti priključen na struju i nećete ga moći koristiti.

Ako se enkripcija u nekom trenutku prekine, možete izgubiti podatke ili dobiti potpuno neupotrebljiv uređaj. Stoga, vodite računa da ostavite uređaj na miru tijekom tih sat-dva.