U APPLE PARKU

Sjedenje je novi rak, upozorio je šef Applea. I dao svim zaposlenicima stolove za kojima rade - stojeći

15.06.2018 u 14:55

Bionic
Reading

Svi zaposlenici diva iz Cupertina dobili su stolove za kojima rade stojeći. No, to je tek dio pogodnosti u kojima mogu uživati

Većina toga što se odvija unutar Apple Parka, novog sjedišta te tvrtke koje izgledom nalikuje na svemirski brod, ostaje ne izlazi van njegovih zidova.

No, glavni izvršni direktor Applea Tim Cook nedavno je podijelio nešto od toga sa svijetom: svi zaposlenici dobili su stol za kojim će raditi - stojeći. 'Svim zaposlenicima dali smo stolove za kojima mogu raditi stojeći. Ako možete malo raditi stojeći, malo sjedeći to je puno bolje za vaš stil života', poručio je Cook, a prenosti Business Insider. Šef jabučara uvjeren je, naime, kako je sjedenje pogubno koliko i rak.

SITNICE IZ POVIJESTI

Koliko doista znate o Appleu? Iskopali smo neke lude podatke

Pogledaj galeriju

'Stolove je moguće prilagoditi visini korisnika. Prošli su više inačica, uglavnom vezanih uz različite konfiguracije pričvršćivanja za zid kako bi kroz njih mogli prolaziti električni internetski kabeli. Spušta ih se ili podiže pomoću dva dugmeta. Korisnici ih mogu razlikovati po obliku: konveksno podiže stol, konkavno spušta', opisali su stolove nedavno u časopisu Wired.

Radni stolovi za kojima mogu raditi stojeći tek je dio pogodnosti dostupnih Appleovim zaposlenicima u novom sjedištu, koje je navodnokoštalo više od pet milijardi američkih dolara.

Ručno biran namještaj

Apple Park zamišljen je tako da su granice između glavne zgrade i kampusa oko njega zamagljene. Kampus je pun voćki, s kojih u kafeterijama Caffe Macs u blizini uzimaju voće koje služe u obrocima. U sklopu kompleksa su ogromna teretana i služba za prijevoz do vanjskih ureda i desetak minuta vožnje udaljenog starog sjedišta.

Namještaj za urede navodno je ručno odabran. Uz već spomenute stolove radnici su dobili stolice tvrtke Vitra koje koštaju 1.200 američkih dolara svaka. Zajednički prostori i kafići opremljeni su stolicama koje je dizajnirao Naoto Fukusawa, a koje koštaju 2.500 dolara. Brojni stolovi od orahovine dugi 5,5 metara navodno su također napravljeni po mjeri.

Apple puno ulaže u komfor zaposlenika između ostalog i kako bi što lakše primamio te zadržao tražene i izvrsno plaćene razvojne programere i druge tehnološke radnike.