bitka sa zagađenjem

Samsung bi u nečemu uskoro mogao preteći Apple, a to nisu mobiteli

  • Autor: Lucija Adžić
  • Zadnja izmjena 14.06.2018 15:42
  • Objavljeno 14.06.2018 u 15:39
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Cilj im je do 2020. sva postrojenja i urede prebaciti na obnovljive izvore energije, na čemu im je čestitao čak i Greenpeace nazvavši program 'velikim korakom naprijed'. U idućih 12 godina Samsung u suradnji s vladom Južne Koreje planira povećati korištenje obnovljivih izvora energije u cijeloj zemlji za 20 posto

Iz Samsunga poručuju kako su se posvetili cilju da do 2020. godine prijeđu na korištenje 100 posto obnovljivih izvora energije za napajanje ključnih tvornica, ureda i drugih objekata. Tvrtka planira primijeniti odluku na jedinice u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi i Kini koje su 'opremljene infrastrukturom za razvoj i prijenos obnovljivih izvora energije'.

Objavili su i kako surađuju s vladom Južne Koreje kako bi u idućih 12 godina povećali korištenje obnovljivih izvora energije u cijeloj zemlji za 20 posto. Iako još nisu jasni detalji o tome kako će Samsung ispuniti međunarodno obećanje, postoje dokazi o napretku koji je tvrtka napravila kod kuće, u Koreji.

Ove godine, instalirat će velik broj solarnih panela. U Suwonu, glavnom i najvećem gradu Južne Koreje, koji broji preko milijun stanivnika, bit će postavljeni novi paneli na površini od 42.000 kvadratnih metara, nakon čega slijedi još 21.000 kvadratnih metara početkom 2019. Ovaj drugi val zajedno s upotrebom geotermalne energije bit će dovoljan za postrojenja u Pyeongtaeku, a godinu dana kasnije i za objekte u Hwaseongu.

Smatraju kako će njihovi naporui biti učinkovitiji ako im se pridruže i druge tvrtke. U 2019. planiraju suradnju sa sto partnera za provedbu planova korištenja obnovljivih izvora. Uz to, dio sredstava povući će iz Svjetskog fonda za divlje životinje (WWF), koji pomaže tvrtkama u postizanju energetskih ciljeva, čime će se pridružiti ostalim tehnološkim tvrtkama, uključujući Microsoft, Cisco, HP, AMD, Intel i Google.

  • +5
  • +2

Samsung u Zagrebu predstavio QLED TV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

Greenpeace, najglasniji kritičar dosadašnje Samsungove ekološke politike, nazvao je program 'velikim korakom naprijed', te je istaknuo da 17 od 38 globalnih tvornica spadaju u regije koje će se prebaciti na obnovljivu energiju. Također navode da samo jedan posto Samsungove trenutne potrošnje energije dolazi iz obnovljivih izvora, naglašavajući izazov koji Samsung ima pred sobom s obećanjem.

Nakon što prijeđe na obnovljivu energiju u tim regijama, Samsung će biti na korak od Appleovih ciljeva vezanih za korištenje takvih izvora. Naime, u travnju je Apple izjavio kako su sva njihova globalna postrojenja prešla na obnovljive izvore, uključujući ogromni kampus Cupertino, ali i male trgovine i centre. Također surađuju s 23 dobavljača koji za njih proizvode komponente pomoću čiste energije.

Google je također kompenzirao cijelu potrošnju električne energije 2017. godine putem kupovine solarne energije i vjetroelektrana, piše Digital Trends.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!