THE TOMORROW PROJECT

SF osmišljava tehnologiju budućnosti

23.08.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Vodeći autori znanstvene fantastike pisat će za Intel kratke priče o tome kako zamišljaju buduće korištenje tehnologije te tvrtke

Cilj je projekta, nazvanog The Tomorrow Project, zagolicati maštu javnosti istraživanjima kojima se najveći svjetski proizvođač čipova trenutno bavi.

U Intelu vjeruju da će im projekt pomoći predvidjeti stremljenja potrošača i ubrzati buduće prihvaćanje proizvoda.

Antologiju dosad izdanih priča moguće je besplatno downloadati.

The Tomorrow Project vodi Intelov futurolog Brian David Johnson, koji smatra da je to važan način procjenjivanja tehnoloških trendova budućnosti.

'Kad dizajniramo čipove koji će završiti u vašem televizoru, računalu, telefonima, moramo razmišljati pet do deset godina unaprijed. Trebamo razumjeti što će ljudi željeti napraviti s tim uređajima', rekao je za BBC

Znanstvena fantastika pruža način na koji razmišljati o implikacijama tehnologija koje se trenutno razvijaju za ljude koji će ih koristiti jednog dana.

Koncept se zove 'oblikovanje budućnosti' (future casting), a svrha mu je potaknuti nove načine korištenja tehnologije, umjesto pukog reagiranja na tržišne zahtjeve.

Intelova inicijativa daje naslutiti kulturalni zaokret u ponašanju titana industrije čipova koji se morao prilagoditi velikim promjenama u potrošačkoj elektronici.

Prethodnih desetljeća mogao je ostvarivati rast i zaradu stabilnim povećavanjem brzine procesora, no u svijetu nakon PC-ja tvrtke poput Applea uspješno su iskoristile inovacije vezane uz životni stil za oblikovanje budućih tržišnih apetita. Intel je morao pronaći svoje novo mjesto.

Pogledajte i poslušajte što Brian David Johnson ima za reći o svojim planovima što uključuju The Tomorrow Project i 'future casting':