O SAMOVOLJI MINISTARSTVA

Senat jednodušno podržao Bjeliševo pismo Leki

16.10.2013 u 21:23

Bionic
Reading

Senat Sveučilišta u Zagrebu podržao je pismo što ga je rektor Aleksa Bjeliš uputio predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki istaknuvši da Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju s konačnim tekstom zakona 'drastično odgađa uspostavljanje funkcionalnoga sustava znanosti i visokog obrazovanja'

Rektor Bjeliš izvijestio je novinare na današnjoj konferenciji o pismu upućenom predsjedniku Sabora Josipu Leki za što je jučer na sjednici Senata dobio jednodušnu potporu.

U pismu stoji kako je taj nacrt hrvatska Vlada uputila sa sjednice 10. listopada ove godine u saborsku proceduru, predlagač - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) traži hitnu proceduru, a javna rasprava o Nacrtu bila je otvorena od 4. do 19. rujna.

Rektor u pismu navodi da predlagač "nije uvažio ni jednu pristiglu primjedbu, uz obrazloženje da su načelne ili se ne odnose na predmet javne rasprave, a uvrstilo je odredbe koje uopće nisu bile predmet javne rasprave".

Takvim postupanjem Ministarstva, ističe rektor, "pojmovi sudjelovanje, povjerenje, otvorenost i odgovornost, djelotvornost Iz Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, gube svaki smisao ".

Rektor piše i kako je "krajnje cinično što MZOS poziva na hitnu potrebu uspostave funkcionalnoga Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, kao i Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, jer je upravo čelništvo MZOS-a izabralo način djelovanja kojim je sustav znanosti i visokog obrazovanja dovelo u stanje bezakonja ignorirajući zakonsku obvezu raspisivanja javnoga poziva za predlaganje kandidate za nove sastave Nacionalnoga vijeća za znanost i Nacionalnoga vijeća za visoko obrazovanje i Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kojima je početkom ožujka ove godine istekao mandat u tadašnjim sastavima".

Bjeliš dodaje da se Nacrtom "oduzima ovlast Saborskom odboru za obrazovanje, znanost i kulturu da predlaže kandidate za sastav spomenutoga vijeća i odbora što je usvojeno u srpnju kada je Sabor usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, što je povratak dosadašnjoj izuzetno netransparentnoj praksi da te kandidate predlaže Vlada".

Zato, kako stoji u pismu, "Senat predlaže da se u Zakonu zadrži i nedvosmisleno osnaži odredba da sastav Nacionalnoga vijeća Saboru predlaže Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu".

S tim u vezi, u pismu stoji kako je neprihvatljivo i to što se Nacrtom definira rok od 90 dana u kojemu bi Vlada, nakon stupanja zakona na snagu, trebala predložiti kandidate za Vijeće i Odbor, jer bi tako oni postali funkcionalni tek u proljeće 2014. godine.

Rektor smatra neprihvatljivim i 11. članak predloženoga Nacrta koji definira 'privremene kriterije znanstvene i nastavne izvrsnosti za produljenje radnog odnosa vrsnim znanstvenicima i nastavnicima starijim od 65 godina te ističe kako "Ministarstvo takvim postupkom još jedanput grubo narušava Ustavom zajamčene postavke sveučilišne autonomije i akademskih sloboda jer preuzima ulogu koju po zakonskim ovlastima i kompetencijama ima akademska zajednica".

Kako je zaključio na današnjoj konferenciji za novinare rektor Bjeliš, "Ministarstvo time poručuje - možemo raditi što nas je volja, nitko nam ništa ne može".

Na novinarsku primjedbu, pogoduje li tim 'privremenim' kriterijima MZOS privatnim visokim učilištima da zaposle vrsne znanstvenike starije od 65 godina koje javna sveučilišta ne mogu zadržati , rektor Bjeliš je kratko odgovorio da će oni sigurno biti zanimljivi drugim institucijama.