GEJMING

Sega dovršila kupnju tvoraca Angry Birdsa za 776 milijuna dolara

21.08.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Ovo znači samo jedno: Sonic će se uskoro početi družiti s hrpom neurotičnih ptica

Sega Sammy dovršio je kupovinu kompanije iza Angry Birdsa plativši ugovoreni iznos od 766 milijuna dolara. Dogovor je prvi put objavljen još u travnju, no tvrtke su prije dovršavanja dogovora morale riješiti finalizacije i regulatorne probleme. Sega se nada da će im akvizicija pružiti jače uporište u mobilnom prostoru unatoč zlatnim danima Angry Birdsa koji su prošli prije gotovo 15 godina, piše Engadget.

Rovio nema samo jedan IP. Osim Angry Birdsa i njegovih brojnih spinoff igara, tvrtka je poznata po slagalici Sugar Blast i narativnom naslovu Small Town Murders.

Premda se ne radi o visokoprofilnim IP adresama, Sega ovom kupnjom dobiva nešto više od prepoznatljivih franšiznih naslova. Sad raspolažu gotovom infrastrukturom za razvoj, objavljivanje i oglašavanje mobilnih igara, što znači da mogu krenuti s radom na mobilnim naslovima temeljenih na intelektualnom vlasništvu poput Sonica, Samba de Amigoa, Persone, Football Managera i drugih.

Glavni izvršni direktor Haruki Satomi ovog je travnja rekao je da 'tržište mobilnih igara ima posebno velik potencijal, a Segin dugoročni cilj je ubrzati svoje širenje u tom polju.'

Tvrtka će, pored Seginih naslova, vjerojatno nastaviti s još mobilnih igara Angry Birds. Angry Birds, premda nije popularan kao prije desetak godina, još uvijek predstavlja popularnu robu s povezanim filmovima, TV emisijama, pa čak i bizarnim restoranom u New Yorku.

Tko zna, možda će uparivanje tih ozlojeđenih ptica s određenim plavim ježem vratiti nekadašnji udar mobitela u kolektivnu svijest?