NEVJEROJATNO

Sažetak evolucije specijalnih efekata u filmovima najbolja je stvar koju ćete danas pogledati!

16.02.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Dodjela nagrada Oscar sve je bliža, a jedna od najčešćih tema su kao i uvijek moda na crvenom tepihu, komični monolozi i 'tko je ostao pokraden'. Malo ljudi će, doduše, obratiti pažnju na najvažniju nagradnu kategoriju - najbolje vizualne efekte. Ovaj mega-sažeti video povezuje sve pobjednike u jedan mali potsjetnik koji nas uči koliko su posebni efekti tijekom godina izmjenili kinematografiju koju volimo i pamtimo

Tehnički gledano, Oscar za najbolje vizualne efekte uveden je tek 1963. Prije toga postojala je kategorija 'Najbolji specijalni efekti', a nagradu su u principu dijelili tim za vizualne i tim za zvučne efekte. Vrativši se na početak Akademije umjetnosti i znanosti u filmu, efekti su kao ključni element filmova priznati tek 1927. kada je film Krila dobio posebnu počast za 'Inžinjerske efekte'.

Do danas smo imali priliku vidjeti velik broj pobjednika koji su, barem što se nas tiče, nagradu zavrijedili bez ikakvog premišljanja: 2001: Odiseja u svemiru, Ratovi zvijezda i Jurski park. Međutim, u izboru se nalazi i niz filmova koji su 'potukli' puno uzbudljivije i kvalitetnije konkurente. Primjerice, E.T. je nadmašio Istrebljivača (Blade Runner)? Kako!? Iako je, priznajemo, imao izvrsne specijalne efekte, oni nisu bili ni približno dobri kao oni u čuvenom znanstveno fantastičnom filmu Ridleyja Scotta.

Uskoro ćemo gledati veliki sukob Deepwater Horizona, Doctora Strangea, Knjige o džungli, Kubo i dvije strune i Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda natjecat će se za ovu prestižnu nagradu. U međuvremenu se podsjetite tko je do danas odnio nagrade uz ovaj izvrsni video.

Svi pobjednici Oscara za specijalne efekte od 1927. do danas Izvor: Društvene mreže / Autor: Burger Fiction