AI INCIDENT

Saudijska Arabija predstavila humanoidnog robota, on neprikladno dodirnuo novinarku

12.03.2024 u 14:48

Bionic
Reading

Saudijska tvrtka za robotiku nedavno je predstavila 'muškog' humanoidnog robota, ali tijekom prezentacije došlo je do neugodnog incidenta

Saudijska tvrtka za robotiku QSS prošlog tjedna debitirala je na DeepFestu u Rijadu s humanoidnim robotom Muhamedom.

U postu DeepFesta na X-u, Muhamed je opisan kao 'prvi saudijski robot u obliku čovjeka', kao i nacionalni projekt za isticanje AI postignuća Saudijske Arabije. Odjeven u tradicionalnu saudijsku nošnju, robot govori arapski i engleski.

Tijekom prezentacije reporterka Al Arabije, Ravja Kasim, stajala je ispred Muhameda dok je govorila publici.

U jednom trenutku on je učinio neprimjeren pokret pružajući ruku naprijed kako bi joj dodirnuo stražnjicu, javlja Business Insider.

Na snimci se vidi kako reporterka reagira strogim pogledom prema Muhamedu, nakon čega je podigla dlan prema njemu i nastavila govoriti.

Na X-su su uslijedili brojni komentari korisnika koji optužuju robota za neprikladno ponašanje.

Tvrtka QSS u svojoj reakciji naglasila je da je robot 'potpuno autonoman' i da radi 'neovisno, bez izravne ljudske kontrole'.

Robotička tvrtka rekla je da je osoblje 'proaktivno obavijestilo sve sudionike, uključujući novinare, da se drže sigurne udaljenosti od robota tijekom njegove demonstracije'.

QSS je dodao da je pregledao snimke i okolnosti incidenta, utvrdivši da nije bilo 'nikakvih odstupanja od očekivanog ponašanja' Muhameda.