OMASTIO BRK

Samsung rekordno zaradio za Božić

10.01.2013 u 15:46

Bionic
Reading

U zgrtanju para najvećeg svjetskog proizvođača mobitela i televizora nije omela ni pojava iPhonea 5

Operativni profit u zadnjem kvartalu 2012. porastao je 89 posto, na 8,3 miliijarde dolara (gotovo 490 milijardi kuna).

Prodaja je porasla za 18 posto, ponajprije zahvaljujući potražnji za uređajima Galaxy Note II i S III. Galaxy S III je prodan u 30 milijuna primjeraka tijekom prvih pet mjeseci prodaje (od svibnja prošle godine). Zarada odjela zaduženog za prodaju vjerojatno se udvostručila u odnosu na prethodnu godinu, procjenjuje Bloomberg

Pomoglo je i to što je iPhone 5 imao velikih problema s navigacijskim softverom, zbog čega je prodaja novog Appleovog pametnog telefona išla sporije nego što se očekivalo. A svoj doprinos dala je i dobra prodaja uređaja s tehnologijom OLED.

Vrijednost dionica te tvrtke na seulskoj burzi porasla je za 44 posto tijekom protekle godine. Za usporedbu, Appleove dionice na njujorškoj burzi rasle su 31 posto.

Veliki izazov za Samsung bit će zadržavanje vodeće pozicije nakon što drugi veliki igrači - poput Googlea - agresivnije uđu na segment tržišta kojim Samsung danas dominira.

Ali i razrješavanje patentnih ratova u svoju korist - u SAD-u je u nekoliko navrata izdana zabrana prodaje njihovih proizvoda, a sud je presudio u korist Applea, koji je tražio milijardu dolara (oko šest milijardi kuna) odštete.

EU također ispituje je li se Samsung ogriješio o patentna prava.

Pad je vjerojatno zabilježila prodaja skuplje potrošačke elektronike, poput TV-a i zaslona za 3D.