OPREZ

Sami idete u popravak? Ove datoteke u Windowsima 10 nipošto ne smijete dirati

25.09.2020 u 07:49

Bionic
Reading

Velik broj korisnika, kada ne zna što im muči računalo, posegne za uređivanjem sistemskih mapa i datoteka. Riječ je o vrlo opasnom pothvatu koji bi mogao završiti reinstalacijom sustava - izbjegnite komplikacije i zaobiđite ova mjesta u širokom luku

Windows 10 mnogim korisnicima predstavlja misterij. Upravo zato kad god nešto krene nizbrdo, velik broj ljudi odluči 'pročačkati' po sistemskim datotekama. Ova procedura ne samo da neće pomoći, već ponekad može i ugroziti stvari poput osobnih datoteka, programa i nekih osnovnih funkcija operativnog sustava. Pobrojali smo četiri mjesta koja definitivno ne bi smjeli dirati te objasnili zbog čega su važni za normalno funkcioniranje računala.

Program Files

Program Files sadrži instalirane programe. Svaki put kad pokrenete instalaciju neke aplikacije, ona dio podataka pohrani u Program Files, upiše se u registry i instalira još nekoliko datoteka na druga mjesta kako bi mogla funkcionriati. Tim rečeno, brisanje samo mape pod imenom aplikacije koja vam smeta nije dobar potez. Ako želite deinstalirati progra, radite to preko postavki sustava, odnosno izbornika za aplikacije.

System32

Skoro sve datoteke smještene u Windows mapi spadaju pod 'ne briši' kategoriju, no System 32 je vjerojatno najvažniji. U njemu se nalaze stotine dll datoteka koje su esencijalne za normalno funkcioniranjke sustava. Tamo se također nalaze i osnovne aplikacije poput kalkulatora i Painta. Većina ljudi, na sreću, rijetko posjećuju System32. Tijekom proteklih godina internetom se počeo širiti meme u kojem za ubrzavanje računala autori predlažu brisanje System 32 mape.

Ne slušajte te savjete - osim ako želite ispočetka instalirati Windowse, upozorava MakeUseOf.

Page File

Pagefile.sys omogućava rad sa virtualnom memorijom. Kad god instalirate neku aplikaciju i držite ju učitanu u pozadini, ona ulazi u RAM. Ako nemate dovoljno RAM-a, Windows će dio 'tereta' pretvoriti u swap datoteku koja služi kao memorija i olakšava brži rad računala. Ako imate dovoljno RAM-a, swap file će biti manji. Ako ga nemate, datoteka može doesći veličinu i od nekoliko GB.

Ono što želimo reći je da virtualna memorija može biti uređivana sa strane korisnika, no bolje je regulaciju ostaviti samim Windowsima i naravno - ne brisati ništa ručno.

System Volume Information

System Volume Information je još jedna ogromna mapa koja naoko nema nikakvu funkciju. U njemu se nalaze neke važne funkcije operativnog sustava - u njemu se nalaze i snimljena stanja računala. Svaki put kada se Windowsi ne uspiju 'podići' do kraja, računalo se može vratiti na posljednje funkcionalno stanje i dovršiti učitavanje do kraja. U mapi se nalaze i alati za indeksiranje vaših diskova, kao i Volume Shadow Copy uslugu koja služi za sigurnosne pohrane podataka.