TIM COOK

Sam se nominirao za rezanje: Šefu Applea plaća u 2023. pada 40 posto

13.01.2023 u 10:06

Bionic
Reading

Niže prihode određuje odbor, no Cook je navodno sam predložio da mu snize mjesečnu plaću

Tim Cook ove će godine imati 40 posto nižu plaću nego u 2022., piše u Appleovoj najnovijoj objavi. Iza sniženja plaće leži preporuka samog direktora. Tijekom okupljanja dioničara u 2022. 64 posto glasova o plaćama (Say on Pay) vezanih uz prijedloge za kompenzaciju direktorima stalo je uz održavanje plaća etabliranih 2021.

Premda je riječ o većinskom glasu, on je i dalje manji od 94.9 posto glasova u prošloj godini.

Kako bi odredili ovogodišnje pakete za plaće, Appleov odbor za kompenzaciju u obzir je uzeo glasove 'Say on Pay' i Cookov prijedlog 'podešavanja naknada u jeku primljenih kritika'. Cookova će ciljana plaća za 2023. biti 49 milijuna dolara, što je 35 milijuna dolara manje od plaće u 2022. Njegova osnovna plaća i dalje je 3 milijuna dolara, a njegov godišnji novčani poticaj ostaje nepromijenjen sa 6 milijuna dolara, no vrijednost njegove nagrade u kapitalu ove godine je pala sa 75 milijuna dolara u 2022. na 40 milijuna dolara.

Cook, koji je obećao donirati svoje bogatstvo u humanitarne svrhe vjerojatno će ove godine u džep strpati više od 49 milijuna dolara, piše Engadget. Razlog su brojne dioničarske nagrade i bonusi. Appleov je šef, prema Bloombergu, u 2022. zaradio 99.4 miijuna dolara, što je 15.4 milijuna više od ciljane plaće te godine.

Njegov sveukupni paket isplate bio je 98.7 milijuna dolara. Kritičari poput konzultantske firme Institutional Shareholder Services prije su nagovarali dioničare da glasaju protiv Cookovog platnog paketa, navodeći zabrinutost oko toga kolika je njegova dionička nagrada i kako je strukturirana. 'Pola nagrada dodjeljeno je bez ikakvih kriterijima o performasama', kažu iz kompanije.

Ova promjena u Cookovoj naknadi odražava promjenu stava prema plaćama rukovoditelja, pa pretpostavljamo da glavni čovjek Applea možda nastoji dati primjer svojim kolegama.

Uostalom, neuobičajeno je da rukovodeća osoba na njegovoj razini preporuči smanjenje vlastite plaće.