RAT TRAŽILICA

Rusi zbog Androida žestoko napadaju Google

06.10.2015 u 18:00

Bionic
Reading

Ruske vlasti naložile su Googleu promjenu ugovora s proizvođačima hardvera za Android kako bi se uskladili s lokalnim zakonima koji reguliraju tržišnu utakmicu

Nalog je izdala ruska Savezna antimonopolska agencija, nakon što je prošlog mjeseca presudila kako Google zlorabi tržišnu dominaciju u toj zemlji.

Googleov ugovor s hardverskim partnerima za Android omogućavao im je isporuku uređaja s predinstaliranom aplikacijom za Google Play. No, postojao je i uvjet: Play je morao doći u paketu s drugim aplikacijama, poput tražilice, koje su morale biti vidljivo istaknute.

E, to je nažuljalo ljude u vrhu Yandexa, vodeće tražilice u Rusiji, koji su prijavili Google vlastima tvrdeći kako početne postavke Androida guraju korisnike prema Googleovim uslugama, na štetu Yandexa i drugih ponuđača.


U ruskoj regulatornoj agenciji su se s time složili. Google je dobio rok do 18. studenog, do kada mora izbaciti sve klauzule koje narušavaju tržišnu utakmicu.

Googleov udio na ruskom tržištu internetskog pretraživanja značajno je porastao od početka 2014. godine, s 34 na 42 posto u kolovozu te godine. Tijekom istog razdoblja Yandexov udio pao je s 54 na 50 posto.

Više:Neowin