ALZHEIMER, PARKINSON...

Ruđerovcu 100.000 eura za neurološke lijekove

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 11.04.2013 10:27
  • Objavljeno 11.04.2013 u 10:24
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Znanstveniku Zavoda za organsku kemiju i biokemiju Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Robertu Vianellu, Europska je komisija ovih dana odobrila novi četverogodišnji FP7 Marie Curie projekt vrijedan 100.000 eura

Cilj ovog projekta je bolje razumijevanje veze između svojstava, metaboličkih putova i prijenosa signala malih molekula neurotransmitera te metoda liječenja neuroloških poremećaja.

Neurotransmiteri u mozgu, poput dopamina, serotonina, histamina, adrenalina i noradrenalina, vrlo su blisko povezani s nastankom i razvojem mnogih neurodegenerativnih oboljenja poput Parkinsonove, Alzheimerove ili Huntingtonove bolesti te različitih oblika depresije. Stoga su proteini koji ih vežu početne točke za razvoj alata za dijagnostiku ili lijekova za liječenje simptoma ovih teških bolesti. Navedena istraživanja od izuzetne su važnosti jer svi trenutno dostupni lijekovi ne omogućuju potpuno izlječenje, a povezani su sa širokim rasponom neželjenih nuspojava pa je svaki korak naprijed u razvoju novih spojeva ne samo od znanstvenog interesa, nego i ključan za poboljšanje kontrole simptoma, terapijske usklađenosti i kvalitete života oboljelih.

Računalna istraživanja u sklopu projekta dr. Vianella trebala bi pomoći povećanju efikasnosti i smanjenju nuspojava komercijalno dostupnih lijekova te otkrivanju novih aktivnih supstanci. Ovakve studije su vrlo interdisciplinarne jer povezuju temeljno razumijevanje bioloških sistema i predkliničku medicinu uz pomoć modernih metoda računalne biokemije.

Rad na ovom projektu biti će dodatno potpomognut aktivnim sudjelovanjem dr. sc. Vianella u novooformljenoj COST CM1103 akciji koja se bavi dijagnozom i tretmanom neuroloških bolesti, a koja povezuje interdisciplinarni tim istraživača s iskustvom u računalnoj i medicinskoj (bio)kemiji te biološkim ispitivanjima i in vivo studijama. Takav okvir predstavlja odličnu platformu za sudjelovanje u razvoju novih lijekova i učvršćivanju suradnje na razini cijele Europe.

Ovo je već drugi individualni projekt u sklopu Sedmog okvirnog program za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) koji je Europska komisija dodijelila dr. sc. Vianellu za njegova istraživanja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!