TIS GRUPA

Od bankarskog softvera do umjetne inteligencije u službi - beba. Evo što su otkrili iz domaće IT kompanije

16.02.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Uspješna IT kompanija koja je najpoznatija po bankovnom softveru trenutno broji 120 zaposlenika koji rade u poslovnicama u Zagrebu, Mariboru i Londonu

Direktor kompanije TIS Dženan Lojo na govorio je više o o ambicijama i novim projektima tvrtke čije proizvode koristimo svakodnevno, a za čije ime čujemo rijetko. Grupa koja trenutno okuplja tri ureda u Zagrebu, Mariboru i Londonu primarno se bavi fintech proizvodima, odnosno softverom koje najčešće koriste banke - no u zadnje se vrijeme diverzificira.

  • +8
Trideset godina TIS-a u Tehničkom muzeju Nikole Tesle Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Lojo je naglasio kako TIS Grupa pored širenja portfelja u poznatom stručnom području ulazi i u područje umjetne inteligencije te aktivno radi na njenoj implementaciji u razne proizvode.

TIS je među prvim tvrtkama koja je krenula primjenjivati umjetnu inteligenciju kod malih beba, dojenčadi od 2 do 3 mjeseca starosti. Radi se o digitalnom sustavu SENDD (System for Early Neurological Deviation Detection) za rano otkrivanje potencijalnih neurorazvojnih odstupanja koje se temelji na tehnologiji umjetne inteligencije, točnije računalnom vidu za prepoznavanje dječjih poza, te istreniranim neuronskim mrežama za zaključivanje kvalitete pokreta.

Sam postupak je temeljen na medicinski dokazanoj metodi procjene kvalitete spontanih pokreta prema nizozemskoj neuropedijatrici M. Hadders-Algra. 'Aplikacija je izrađena u suradnji sa stručnjacima iz Poliklinike Sabol a financirana je IRI sredstvina' objasnio je direktor TIS-a.

TIS Grupa također je 2022. zaključila s vrlo dobrim financijskim rezultatima, na čelu sa konsolidiranim prihodom od 6 milijuna eura, odnosno rastom od 30 posto, a tu su i konsolidirana dobit od milijun eura, odnosno rast od sto posto te povećanje radne snage od 20 posto.

'Cilj nam je nastaviti rast te ojačavati područja u kojima smo dobri, kao i integrirati nove tehnologije koje potiču konkurentnost i prate svjetske trendove' zaključuio je Lojo.