PS4 I PS5

Roblox konačno dolazi na PlayStation

11.09.2023 u 10:14

Bionic
Reading

Roblox, jedna od najpopularnijih platforma za kreiranje igara, od listopada će konačno biti dostupan na PlayStation konzolama. Najavljeno je to na konferenciji Roblox Developers (RDC) u petak. Roblox se bilježi više od 60 milijuna igrača dnevno, pa i unatoč kritikama zbog nedostatka moderiranja sadržaja

Roblox, koji je besplatan za preuzimanje, već je dostupan na hrpi platformi, uključujući PC, Mac, iOS, Android i Xbox. No nedostatak podrške za Sonyjeve konzole bio je značajan manjak u Robloxovoj liniji, stoga je proširenje na PlayStation 4 i PlayStation 5 važan korak za popularnu platformu.

Ipak, bilo je nekih naznaka da se radi na verziji za PlayStation: prema popisu za 2022., Roblox je zapošljavao inženjera za PlayStation, a izvršni direktor David Baszucki nagovijestio je tvrtka razmišlja o dovođenju aplikacije na PlayStation i Nintendo Switch. Roblox obećava da će PlayStation igrači moći pristupiti 'punom katalogu Roblox iskustava'.

The Verge je pitao tvrtku o potencijalnom lansiranju Switcha. 'Želimo da Roblox bude na svim uređajima, bilo gdje u svijetu. U ovom trenutku nemamo skore planove da Roblox bude dostupan na Nintendo Switchu', rekao je glasnogovornik Roman Skuratovskiy. Međutim, na pozornici RDC-a, Baszucki je bacao 'bubicu u uho' da će se Roblox proširiti na više mjesta istaknuvši: 'Ostanite s nama jer dolazi još platformi'.

Aplikacija Roblox će također biti dostupna na Metinim Quest uređajima za mješovitu stvarnost ovog mjeseca, nakon izbacivanja testne verzije u srpnju. Ta je verzija preuzeta više od milijun puta u roku od pet dana, tvrde iz tvrtke.

Proširenje je dio plana da se Roblox učini dostupnim 'svugdje gdje ga korisnici pokušavaju koristiti', uključujući mobilne uređaje, stolna računala i uređaje proširene i virtualne stvarnosti (AR/VR), rekao je za Reuters direktor proizvoda Robloxa Manuel Bronstein. 'Pitam se bismo li trebali biti na svakoj televiziji', rekao je Bronstein.

Roblox, sa 66 milijuna dnevnih korisnika, od kojih su većina tinejdžeri, jedan je od najpopularnijih servisa za igranje igara za djecu i pomno ga prate tehnološki divovi poput Mete, pokušavajući privući sljedeću generaciju korisnika.

Pokreću i chatbot

Roblox je na svojoj konferenciji najavio planove za pokretanje chatbota koji pokreće umjetna inteligencija za izgradnju svijeta do kraja godine.

Programeri će moći koristiti chatbot koji vrlo nalikuje alatu koji je prošle godine predstavio izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg, za generiranje virtualnih objekata i scena na naredbu, bez kodiranja. Metina tehnologija, koju još nije objavila, koristi glasovne naredbe umjesto pisanih razgovora.

Još jedan novi alat Roblox koji bi trebao biti predstavljen kasnije ove godine omogućio bi korisnicima mobilnih uređaja ili stolnih računala da obavljaju glasovne pozive s Roblox prijateljima koji se pojavljuju kao avatari. Tehnologija, nazvana Connect, koristi kameru uređaja za snimanje izraza lica i pokreta tijela sudionika, a zatim to prikazuje putem avatara osobe.