KVALITETA ISPRED MARKETINGA

Ricohov kompakt sa CMOS senzorom

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 19.02.2009 15:13
  • Objavljeno 19.02.2009 u 00:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ricoh je najavio digitalni kompakt CX1 koji bi trebao izrađivati najkvalitetnije fotografije u svojoj klasi zahvaljujući CMOS senzoru i algoritmima za naknadnu obradu fotografija

Moderni kompaktni digitalni fotoaparati postigli su zavidan broj megapiksela, ali se kvaliteta fotografija nije bitno poboljšala zadnjih nekoliko godina. CCD senzori opterećeni velikim brojem piksela i smanjeni na neprihvatljivo male dimenzije izrađuju fotografije s previše digitalnog šuma i premalo dinamičkog raspona.

Ricoh je tome odlučio doskočiti ugradnjom CMOS senzora u kompaktni fotoaparat i spojiti ga s nečim što su nazvali Smooth Imagine Engine IV. Brzi CMOS čip pri svakom fotografiranju okida dvije fotografije različitih ekspozicija te ih zatim Smooth Engine kombinira u jednu fotografiju bitno većeg dinamičkog raspona. Na taj način se u dobrom dijelu eliminiraju mane modernih kompaktnih fotoaparata.

CMOS čip ugrađen u CX1 ima razlučivost od svega devet megapiksela jer Ricoh cilja na kvalitetu, a ne na marketing. ISO osjetljivost čipa jest od 80 do 1600. Objektiv ugrađen u ovaj fotoaparat ima optički raspon od 28 do 200 milimetara. Ricoh CX1 će u prodaju 13. ožujka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi