INVAZIJA 'ALIENA'

Rakovi veći od metra osvajaju Antarktiku!

07.09.2011 u 16:31

Bionic
Reading

Golemi crveni rakovi, veći od metra, naselili su Antarktiku, istrijebili lokalne organizme i sada prijete uništenjem ekosustava koji se razvijao više od 14 milijuna godina, upozorili su znanstvenici

Prije tri godine stručnjaci su predvidjeli da bi sa zatopljenjem dubokih voda Južnog oceana kroz 100 godina kraljevski rakovi mogli osvojiti Antarktiku. Međutim, video snimke podmornica s daljinskim upravljanjem pokazuju da je više od pola milijuna Neolithodes yaldwyni već naselilo podmorske dijelove Antarktičkog poluotoka. Zapisi otkrivaju kako ova stvorenja vrhovima svojih dugih nogu čeprkaju i prevrću po osjetljivim sedimentima.

'To će vjerojatno promijeniti procese taloženja sedimenata, primjerice brzinu kojom se zakapaju organske tvari, što će pak utjecati na raznovrsnost životinjskih zajednica koje žive u sedimentima', rekao je Craig Smith s University of Hawaii u Manoi.

Čini se da rakovi imaju golem apetit. U područjima koja su zauzeli već je nestalo morskih ježinaca, morskih krastavaca, morskih ljiljana, odnosno stapčara i zvjezdača, a broj raznih vrsta koje su preživjele čak je četiri puta manji od uobičajenog.

Znanstvenici pretpostavljaju da su ličinke rakova stigle s toplijim strujama. Ove velike životinje sada nastanjuju gotovo cijeli Palmerov poluotok na dubinama od 950 do 1400 metara. 1982. godine najniže temperature u tom su području bile oko 1,2 °C, što je za njih previše hladno, međutim do prošle godine porasle su na 1,47 °C.

Viši dijelovi Južnog oceana su hladniji zbog dotoka hladnih voda koje nastaju otapanjem ledenjaka, međutim znanstvenici predviđaju da bi se za 20-ak godina oni mogli dovoljno zagrijati da rakovi nasele i brojna plića područja.

Koje je rješenje ovog problema? Smith kaže: 'Treba usporiti globalno zagrijavanje!'