VRIJEME JE ZA ODRŽAVANJE

Računalo je bolno sporo? Možda je uzrok jedna od ovih stvari

14.10.2021 u 14:34

Bionic
Reading

Windows 10, makar solidan, vrlo često nailazi na poteškoće vezane uz neučestalo održavanje. Pobrojali smo vrlo česte uzroke naglog usporavanja, kao i njihova jednostavna rješenja

Ako vaše omiljeno računalo odjednom radi sporo, postoji nekoliko vrlo logičnih uzroka koje, na sreću, nije teško ispraviti. Naravno, ako je riječ o nekom ozbiljnijem kvaru, rješenje je uvijek odlazak do servisa. Prije nego što se na to odlučite, provjerite radite li nešto od ovog.

Previše aktivnih zadataka odjednom

Prenošenje emisija na streaming servisu, deset otvorenih kartica odjednom, Zoom i Photoshop su upaljeni, a vaše je računalo odjednom usporilo. Moguće je da ste rastegli njegove resurse i da polako popušta pod pritiskom.

Ako mislite da sve stvari koje radite odjednom usporavaju računalo, pokušajte zatvoriti neke od njih ili jednostavno pozatvarati nekoliko kartica u pregledniku i nakon toga provjeriti je li se situacija popravila. Ako niste sigurni što zatvoriti, uđite u Task Manager pritiskom na Ctrl+Shift+Esc i zatvorite operacije koje vam nisu potrebne.

Radite sa korumpiranom datotekom

Jedan od vrlo čestih uzroka sporijeg rada je oštećena ili korumpirana datoteka. Na sreću, ovo je samo privremeni problem koji se može riješiti jednostavnim ponovnim pokretanjem sustava ili aktivacijom sistemskog softvera za provjeru diska. Za aktivaciju provjere datoteka na disku uđite u File Explorer, odite do vašeg sistemskog diska, kliknite na njega desnim klikom i u izborniku birajte Properties. U prozoru kliknite na Tools i pod stavkom Error Checking aktivirajte softver za pregled diska klikom na Check. Nakon toga samo birajte Scan Drive i sustav će odraditi pregled.

Nemate više mjesta na disku

Stvari koje ste pohranili na disku poput dokumenata, slika, glazbe, videa i aplikacija polako zauzimaju sve više diska. Ako imate hrpu datoteka koje ne koristite, prebacite ih na vanjski disk te ih nakon toga izbrišite.

Ako želite Windowsima prepustiti zadatak pregleda za nepotrebnim datotekama, kliknite na Start, birajte zupčanik (Settings) i kliknite na System > Storage. Tamo samo aktivirajte značajku pregleda računala za potencijalnim digitalnim otpadom. Windows će nakon toga pronalaziti i brisati datoteke koje ne trebate - poput temporarnih datoteka i stvari koje ste preuzeli prije hrpu vremena i koje više uopće ne koristite.